První hosté v Burrito Loco v Dejvicích

Mexická restaurace Burrito Loco vchod z Dejvické ulice, Dejvická 6V podvečerních hodinách 25. února se na adrese Dejvická ulice 6 v Praze 6  Dejvicích, naproti stanici metra Hradčanská do tmy rozzářila nová výloha, za níž bylo vidět čilý pohostinský ruch. Nad vchodem do lokálu zářil neon BURRITO LOCO, uvnitř nevelkého prostoru bylo nabito pozvanými hosty. O co šlo? To se slavnostně otevřela nová provozovna řetězce, který nenápadně, leč trvale expanduje na českém území…

Burrito Loco představuje nový trend mexických fast food restaurací, na rozdíl od některých konkurenčních značek nabízejících zdravé, kvalitní a čerstvé suroviny 24 hodin denně, jež si zákazník navíc může upravit objednávkou dle svého vlastního výběru. Byť ve Spojených Státech je tento “Build your own“ styl velmi oblíbený, v Evropě a Asii je zatím relativně nový. Podobný koncept v USA (Chipotle Mexican Grill) patří ke třem nejrychleji rostoucím společnostem na světě. První Burrito Loco bylo otevřeno v roce 2012. Zakladatelé Glenn Spicker a Scott Kelly uplatnili své letité zkušenosti z managementu restaurací a tak již v roce 2013 následovaly další dvě pobočky. První franšíza se pak otevřela v roce 2014. Dnes už v samotné v Praze působí pět poboček, o šesté na Praze 6 právě hovoříme. Společnost Europe Bagels, s.r.o., která je 100% vlastníkem a franchisorem Burrito Loco, má dvacetiletou zkušenost na trhu v oboru restauračního stravování. Již v roce 1996 otevřela první restauraci amerického stylu Bohemia Bagel v Praze a od té doby spustila další tři restaurace a výrobní středisko cukrárna a pekárna, kde vznikají dezerty a pečivo jak do vlastních, tak i dalších cca 40 provozů, např. do úspěšného řetězce kaváren Starbucks či hotelu Hilton. V roce 2014  společnost otevřela také moderní mexickou ‘fine dining’ restauraci Agave v centru Prahy, která se nyní řadí mezi padesát v metropoli nejlépe hodnocených.

Ingredience pro přípravu mexických pokrmůPři přípravě jídel se používají originální mexické ingredience, propůjčující autentickou chuť masové a fazolové směsi, domácím polévkám, salse a guacamole. Používá se lokální čerstvá zelenina. Ke slovu tak přicházejí čeští farmáři, kteří dodávají například koriandr, cibuli, rajčata, ale i čerstvé maso. Šéfkuchař a zároveň spolumajitel Scott Kelly připravuje autentické receptury na základě čerstvých a zdravých ingrediencí. Jeho objevování ho zavedlo i do Mexika a Jižní Ameriky, kde získal nové kulinářské zkušenosti. Právě ty ho poté inspirovaly k pokrmům, jaké najdeme právě nyní v Burrito Loco. Menu je vhodné pro vegetariány, vegany, makrobiotiky a dokonce i pro celiaky.Nabídka ingrediencí, které se vkládají do pšeničných a kukuřičných tortil různých velikostí, obsahuje černé a pinto fazole, rýži s chili, guacamole (dip z avokáda), různé druhy pálivých i nepálivých sals, mix sýrů čedaru a mozzarely, klasické pico de gallo, cibulku s koriandrem, papričky jalapenos, kukuřici a další čerstvou zeleninu. Hlavní pilíř nabídky tvoří výběr masových směsí: mexické kuře, carnitas (vepřové), chorizo, trhané hovězí a čerstvý steak carne asada. Pokrmy lze dochutit zakysanou smetanou, limetkovou šťávou a některou z pálivých chili omáček. Nejoblíbenější jídla jsou Grande Burrito, Quesadilla Deluxe, Nachos Supreme, Tacos a zejména specialita “Kick-Ass Burrito” – tortila plněná grilovaným steakem carne asada, guacamole, sýrem a dalšími ingrediencemi dle výběru zákazníka. V nabídce nechybí zvýhodněné obědové menu, obsahující polévku dle denní nabídky a od brzkých ranních hodin také oblíbené snídaňové burrito s míchanými vejci, tradičními americkými „hash browns“ a chorizo.

Nával hostů již v okamžiku slavnostního otevření dával tušit, že Burrito Loco na Dejvické o zákazníky nouzi mít nebude. Budeme se zájmem sledovat, jak se tato značka mexické kuchyně bude po Česku rozšiřovat i nadále. Á propos – budete-li se třeba i s rodinou toulat třeba o víkendu poblíž Pražského hradu, nemáte to sem daleko – a zdejší nabídka za ochutnání rozhodně stojí, okusil jsem osobně…

Miroslav Navara

Líbil se Vám náš článek?