Podzimní recepty: HOUBOVÁ OMÁČKA S KARLOVARSKÝMI KNEDLÍKY A VEJCI a PEČENÁ DÝNĚ SE SLANINOU, OŘECHY A JOGURTEM

Podzim je plný barev, procházek v lese, sběru hub a zpracování plodů ze zahrad. Nabízí širokou škálu zeleniny, vhodné do našich kuchyní. Každý z nás má své osvědčené recepty, nechme se však tentokrát inspirovat originálními recepty Mlékárny Valašské Meziříčí na bázi čerstvých mléčných výrobků. Náš domov zavoní nostalgií podzimu a u rodiny sklidíme nejednu pochvalu…
…Zkusme například houbovou omáčku s karlovarskými knedlíky a vejci s Čerstvou smetanou z Valašska nebo pečenou dýni se slaninou, ořechy a Smetanovým jogurtem z Valašska. Dýně je jak lahodná, tak bohatá na látky prospěšné zdraví. Neomezujme se jen na tradiční dýňovou polévku – dýně, která pochází ze Střední Ameriky, je jednou z nejstarších plodin, známou již 5000 let před naším letopočtem. Obsahuje až devadesát procent vody, vlákninu, vitamíny C, A, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 a minerály železo, měď, draslík a hořčík. Rovněž houby jsou prospěšné našemu zdraví, zejména srdci. Obsahují vitamíny i minerály, ale téměř žádné kalorie. Hřiby nebo lišky obsahují nízké množství sodíku, což nezatěžuje ledviny a hodí se tak zejména pro osoby s vysokým krevním tlakem. Obsahují také vysoké množství draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak. Houby jsou navíc bohaté na riboflavin a niacin (vitamíny B2 a B3) a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Jsou i dobrým zdrojem selenu, účinným antioxidantem, který spolu s vitamínem E pomáhá tělu zbavovat se škodlivých radikálů. Houby podporují imunitu a pomáhají snižovat riziko rakoviny. V tradiční čínské medicíně se používaly k léčbě nachlazení a chřipky a moderní studie naznačují, že prospívají činnosti imunitního systému.
HOUBOVÁ OMÁČKA S KARLOVARSKÝMI KNEDLÍKY A VEJCI
Počet porcí: 4 porce, doba přípravy: 45 minut
Ingredience:
- Houbová omáčka
- 500 g lesních hub
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř, drcený kmín
- 500 ml Čerstvé smetany z Valašska ke šlehání
- 150 ml vody
Postup:
Osmahnutí cibule: V hrnci zahřejte sádlo a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli, dokud nezíská zesklovatělou barvu. Příprava hub: Přidejte na kousky nakrájené houby a ochuťte solí, pepřem a kmínem. Promíchejte a opékejte na mírné teplotě. Houby pustí trochu vody, takže je hlídejte, aby se nepřipalovaly. Pokud se nezačnou připalovat, nemusíte ze začátku přidávat vodu. Vaření omáčky: Jakmile houby pěkně ztmavnou, zasypejte je moukou, promíchejte a zalijte vodou. Zvolna vařte 15 minut. Podle potřeby přidejte ještě trochu vody. Dokončení omáčky: Přidejte smetanu ke šlehání a vařte dalších 5 minut na velice mírné teplotě. Nezapomínejte míchat a ochutnávat. Podle chuti doladíte solí, pepřem a kmínem.
Servírování: Podávejte omáčku s vařenými vejci a karlovarským knedlíkem. Pokud máte dostatek hub, můžete jich pár nakrájet na plátky, opéct na trošce sádla, jemně osolit a použít k dozdobení omáčky.
KARLOVARSKÝ KNEDLÍK:
Ingredience:
- 150 g toastového chleba
- 250 ml Čerstvého mléka z Valašska polotučného
- 2 vejce
- 50 g másla
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- hrst nasekané petrželky
- máslo na vymazání fólie
Postup:
Příprava toastového chleba: Nejprve dejte toastový chléb opéct do toustovače, dokud nezíská pěkně zlatavou barvu. Poté ho nakrájejte na malé kostičky. Příprava směsi: V míse rozšlehejte vejce s mlékem a přidejte rozpuštěné máslo, špetku soli a muškátový oříšek. Do připravené směsi přidejte nakrájené pečivo a nasekanou petrželku. Vše důkladně promíchejte, aby se pečivo dobře nasáklo a směs byla rovnoměrně rozprostřená. Nechejte chvíli odpočinout, aby pečivo vstřebalo vlhkost. Tvarování knedlíku: Na pracovní plochu rozložte potravinovou fólii a potřete ji máslem, aby se směs nelepila. Směs rovnoměrně rozprostřete na fólii a vytvarujte z ní válec. Fólii pevně zabalte a konce zauzlujte, aby se knedlík při vaření nerozbalil. Vaření: Připravený válec vložte do vroucí osolené vody a vařte zhruba 20-25 minut. Knedlík by měl být po uvaření pevný, ale ne příliš tuhý. Podávání: Po dovaření knedlík opatrně vyjměte z vody a nechejte chvíli odpočinout. Poté jej vybalte z fólie, nakrájejte na plátky a podávejte jako přílohu k houbové omáčce.

PEČENÁ DÝNĚ SE SLANINOU, OŘECHY A JOGURTEM
Počet porcí: 4 porce, doba přípravy: 45 minut
Ingredience:
- 1 běžně velká dýně hokaido
- 150 g slaniny nebo špeku (použila jsem Valašský špek)
- olivový olej
- 2 lžičky soli
- 3 stroužky
- čerstvý mletý pepř dle chuti
- Na dokončení:
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 2 hrsti polníčku
- 2 ks Bílého smetanového jogurtu z Valašska
- špetka soli, olivový olej
Postup:
Příprava dýně: Dýni hokaido rozkrojte na polovinu a pomocí velké lžíce vyberte měkkou dužinu se semínky. Odkrojte stopku a dýni nakrájejte na kostičky o velikosti přibližně 2 x 2 cm. Pamatujte, že dýni hokaido nemusíte loupat! Příprava slaniny: Slaninu nakrájejte na menší
kostičky o velikosti 1 x 1 cm. Ochucení: Do velké mísy nalijte asi 20 ml olivového oleje a ochuťte ho solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Přidejte kostičky dýně a důkladně promíchejte, aby se dýně rovnoměrně obalila ochuceným olejem. Pečení: Připravenou dýni vysypejte na plech, ideálně vyložený pečicím papírem, a rovnoměrně ji rozprostřete. Poté ji zasypejte kostičkami slaniny. Vložte plech do trouby předehřáté na 220 °C. Pečte 10 minut, poté promíchejte a dopečte dalších 10 minut, dokud dýně nezíská zlatavou barvu a krásně se nezkaramelizuje. Příprava jogurtu: Bílý jogurt ochuťte špetkou soli. Pokud máte rádi česnek, můžete přidat ještě jeden prolisovaný stroužek. Servírování: Opečenou dýni podávejte horkou. Na talíři doplňte nasekanými vlašskými ořechy, polníčkem a hlavně bílým jogurtem, který pokrmu dodá příjemnou svěžest. Nakonec můžete vše jemně zakápnout olivovým olejem pro extra chuť.
Rcp. a foto: Al. Kolaříková Miroslav Navara/TZ