Originální snídaně nebo svačinka

Cílem provozu Mlékárny Valašské Meziříčí je vyrábět lahodné a zdravé mléčné výrobky. Kreativně přistupuje i k jejich nejpestřejšímu využití v teplé i studené kuchyni. I podzim jede naplno – práce, sport, škola, kroužky, koníčky – je dobré uchovat klid, chladnou hlavu. S tím pomohou např. dobré nápady při přípravě rychlé, ale současně hodnotné snídaně či svačinky pro nás a naše nejbližší. Inspirací nám může být tip od Mlékárny Valašské Meziříčí. Vyberme si ze dvou receptů – jogurtový dezert s ovocem nebo domácí müsli s jogurtem Bifido. Jednotlivé ingredience lze libovolně kombinovat podle vlastních preferencí. Praktická dvoudílná dóza na potraviny se snadnou manipulaci 4FOOD (TESCOMA) se tu nabízí jako ideální pomocník pro tyto účely.

Abychom mohli dobře užívat a rozvíjet všechny své schopnosti, které nám život do vínku nadělil, měli bychom využívat i všech ověřených informací, které nám k tomu pomáhají. Patří k tomu i správný životní styl,“ uvádí MUDr. Petr Tláskal, CSc. „K dobrému výkonu všech činností potřebuje náš organismus energii. Potřebuje v dostatku přijímat jednotlivé živiny a látky, které metabolickým procesům našeho organismu pomáhají. Fyzická aktivita je významnou složkou, která geneticky nastavené složky našeho metabolismu pozitivně aktivuje. Vyváženost potřeb výživy a pohybu je dobrým předpokladem k udržení zdraví a životní výkonnosti. Do rámce správného a zdravého životního stylu rozhodně patří mléko a mléčné výrobky. Výjimky lze pouze nalézt tam, kde je lidský organismus jinak nastavený, ale to je záležitost zcela individuální, platná pro všechny složky naší výživy. Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny, které člověka provází od doby jeho narození. Přináší organismu plnohodnotnou bílkovinu, která je potřebná pro zdravý růst a vývoj v dětství a udržování metabolických procesů v dospělosti. Jsou zdrojem dobře vstřebatelného vápníku, který je významnou složkou našeho kostního systému. Mléko a mléčné výrobky obsahují i většinu ostatních minerálních látek a vitamínů. Předností zakysaných mléčných výrobků je obsah mikroorganismů, které zlepšují stravitelnost živin, zajišťují přirozenou ochranu trávicího traktu, případně stimulují imunitní systém, pomáhají vyprazdňování a pozitivně ovlivňují stav našeho zdraví. S doporučovanou pestrostí stravy bychom i v dospělém věku měli konzumovat mléko či mléčné výrobky ve dvou až třech porcích denně“, dodává Petr Tláskal.

Záměr nabídnout zákazníkům produkt, podporující zdraví a imunitu, vedla Mlékárnu Valašské Meziříčí k vytvoření bílého jogurtu z Valaška pod značkou Bifido. Obsahuje bakterie Bifidobacterium, BB-12®, které mají řadu pozitivních vlivů na naše zdraví. Kmen Bifidobacterium, BB-12® je nejlépe zdokumentovaným kmenem rodu Bifidobacterium na světě. V potravinách a doplňcích stravy je tento kmen používán od roku 1985. Jeho účinky byly popsány ve více než 300 vědeckých publikací a podpořeny více než 180 klinickými studiemi. Lze ho konzumovat jak samotný, tak v kombinaci s nejrůznějšími ingrediencemi, zlepšujícími chuť a odpovídajícími preferencím konzumentů.

Jogurtový dezert s ovocem

Ingredience na 3 porce: 

Korpus: 

  • 3 vejce

  • 3 PL pšeničné polohrubé mouky

  • 3 PL kakaa holandského typu

  • 3 PL krupicového cukru

Krém: 

  • 2 ksBÍLÉHO JOGURTU Z VALAŠSKA BIFIDO  

  • 1 balení vanilkového cukru

  • 150 g polotučného tvarohu

  • jahody a banán

Postup:

Předehřejeme troubu na 180 °C. Vyložíme dortovou formu pečicím papírem. Vyšleháme vejce s cukrem do nadýchané směsi. Poté přidáme mouku s kakaem a jemně promícháme. Těsto vlijeme do formy a pečeme 20–30 minut, dokud špejle nevyjde čistá. Necháme vychladnout. Z korpusu vykrájíme kolečka o průměru dózy4FOOD a umístěte je na jejich dno.Jahody nakrájíme na plátky a banán na kolečka. Plátky jahod a banánu naaranžujeme po obvodu dózy, aby byly vidět z vnější strany.Bifido jogurt smícháme s vanilkovým cukrem, přidáme tvaroh a promícháme do hladkého krému. Krém rovnoměrně rozdělíme do spodní části dózy a necháme chladit alespoň hodinu. Do horní části dózy, lze navíc přibalit to, co máme rádi.

Domácí müsli s jogurtembifido

Ingredience pro 3 porce:

  • 3 bílého jogurtu Bifido

  • 250 g ovesných vloček

  • 50 g semínek

  • 100 g nasekaných mandlí

  • 90 g medu

  • 60 g másla

  • 1 lžička skořice

  • 100 g lyofilizované maliny

  • 200 g čerstvé maliny

Postup:

Předehřejeme troubu na 160 °C. Plech vymažeme trochou oleje. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme med a mícháme, dokud se vše nespojí. Odstavíme pánev a nasypeme do ní ovesné vločky, semínka, nasekané mandle a skořici. Důkladně promícháme, aby se vše obalilo. Směs rozprostřeme na plech v rovnoměrné vrstvě. Pečeme přibližně 10-15 minut. Jakmile směs zezlátne, vyndáme ji z trouby. Necháme müsli zchladnout, poté přidáme lyofilizované maliny a nasypeme müsli do vrchní části dózy. Do spodní části vložíme čerstvé maliny a vychlazený Bílý jogurt Bifido.

Miroslav Navara/TZ

Líbil se Vám náš článek?