Na 7. Karlovský gastrofestival míří první český Michelin Pavel Pospíšil
Svátek všech labužníků..
a milovníků valašské kuchyně a regionálních produktů: to je Karlovský gastrofestival, jedinečná gastronomická událost, která se letos již posedmé uskuteční o prvním říjnovém víkendu 2. až 4. října ve Velkých Karlovicích.
Gastrofestival opět nabídne ochutnávky (nejen) valašských specialit, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a nejlepší klobásu a další doprovodné programy včetně tradičních galavečeří pro náročné gurmány. Při nich ve Velkých Karlovicích každoročně hostují kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou. Letos se pořadatelům podařilo k účasti získat Pavla Pospíšila, historicky prvního Čecha, který se stal držitelem tohoto prestižního ocenění.
„Michelinské galavečeře u nás bývají pravidelně vyprodané, hosté velmi vítají tuto možnost poznat um michelinských kuchařů, za nimiž by jinak museli cestovat často i stovky kilometrů daleko. V minulosti již u nás hostovali michelinští šéfkuchaři z Itálie, Maďarska a postupně také oba aktuální držitelé michelinské hvězdy v České republice Oldřich Sahajdák a Roman Paulus. Letos uzavřeme český „trojlístek“ díky Pavlu Pospíšilovi, který získal hvězdičku v Německu, kde trvale žije. Pavel Pospíšil se gastrofestivalů a podobných akcí účastní zcela výjimečně, o to větší radost máme, že přijal naše pozvání. Jako host Spa hotelu Lanterna připraví pro návštěvníky sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd,“
uvedl Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň i Resortu Valachy Velké Karlovice, který je hlavním pořadatelem akce.
Okolí plné krásné přírody a zábavy..
Karlovský gastrofestival se během uplynulých šesti let zařadil mezi největší gastro akce svého druhu v ČR, jen loni jej navštívilo na 30 tisíc lidí. Vstup na gastrofestival je tradičně zdarma a vedle programu je pro návštěvníky atraktivní i místo konání – uprostřed přírody CHKO Beskydy, v malebném údolí Léskové ve Velkých Karlovic u hranice se Slovenskem. Ochutnávku specialit kuchařů místních hotelů, penzionů a restaurací tak mohou návštěvníci spojit s procházkou půvabnou valašskou krajinou. Celkem 14 gastro zastávek je rozeseto v údolí Léskové ve vzdálenosti do 3,5 km a hosté se mezi nimi mohou projít po cyklostezce Bečva nebo se svézt turistickým vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.
Kromě nabídky specialit místních kuchařů bude opět součástí Karlovského gastrofestivalu i mezinárodní farmářský trh plný poctivých domácích produktů za účasti producentů nejen z ČR, ale například i Slovenska či Maďarska. Vrcholem festivalu bývá nedělní soutěž o nejlepší frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů od profesionálů i domácích pekařek. Součástí jsou i kuchařské show, soutěž o nejlepší klobásu, řemeslný jarmark, posezením s cimbálovými muzikami, zábava a atrakce pro děti, barmanské večery či jedinečná frgálová manufaktura, kde si mohou děti i dospělí pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů a odvézt si je jako stylový suvenýr s sebou domů.
- 2-4.10.2015
- Velké Karlovice
- Vstup zdarma
- Tipy z letošního programu:
- 2. 10. Galavečeře Spa hotelu Lanterna
- 3. – 4. 10. Gastro tour: ochutnávky specialit v údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálová manufaktura
- 3. 10. Soutěž o nejlepší klobásu
- 3. 10. Michelinská galavečeře Pavla Pospíšila
- 3. 10. Galavečeře hotelu Horal
- 4. 10. Michelinský oběd Pavla Pospíšila
- 4. 10. Soutěž o nejlepší valašský frgál