Mlsné potěšení aktuálně – horký nápoj lyžařů či valentýnský dezert
Ano, jistě se shodneme, že klima nám dává výrazně zabrat. Když prší, tak záplavy, když fouká, tak padají stromy, stojí vlaky a nejde proud, v lednu je ve Španělsku +28oC a lidé plavou v moři, mizí ledovce. Příroda se nám právem mstí… Leč nedejme se – je kalendářní zima, občas i mrzne, tak se zahřejme. Jde jen o to zastavit se, připomenout si pěkné chvíle a udělat něco hezkého a dobrého pro sebe a své blízké, či přátele. Třeba si škrtnout v krbu, namíchat si nápoj. Přidat můžeme i další motivaci: blíží se importovaný svátek lásky – sv. Valentýn. Ten si žádá pozornost pro partnera …
Poslední dobou se dostal do obliby nápoj, vzniklý roku 1972 v horské chatě Mottolino v italském Livignu, v provincii Sondriona z vaječného likéru, nazvaný Bombardino. „Tento nápoj máme spojený především se zimním lyžováním v rakouských Alpách nebo italských Dolomitech. Slouží především pro zahřátí lyžařů. Nalezl si však oblibu i v běžných zimních dnech a dorazil až k nám do Čech. A stále více je připravován pro nejrůznější příležitosti za využití našich výrobků,“ poznamenává Zuzana Pavelková z Mlékárny Valašské Meziříčí.
Zimní nápoj – nápoj lyžařů a lásky – Bombardino
Doba přípravy: 15 minut Počet porcí:2 malé skleničky nebo 1 větší
Ingredience:
80ml vaječného likéru
40ml whisky nebo bourbonu
40ml Čerstvé smetany
šlehačka a koření na ozdobení
Postup: V hrnci smícháme vaječný likér, whisky a smetanu a zahřejeme těšně pod bod varu. Nevaříme. Nalijeme do skleniček, ozdobíme smetanou a kořením.
Novinka – valentýnský dezert z bílého jogurtu Bifido nám usnadní volbu, čím překvapit svou milovanou polovičku. Vlastní přičinění si jistě vyžádá ocenění …
Doba přípravy: do 15 minut Počet porcí:4 porce
Ingredience:
500 g mražených malin či jahod
4 lžíce cukru krupice
2 lžíce citronové šťávy
4 plátky želatiny
200 ml bílého jogurtu Bifido
400 ml čerstvé smetany ke šlehání
Postup:
Ovoce necháme chvíli rozmrazit. Poté jej dáme do hrnce společně se dvěma lžícemi cukru a rozmačkáme. Přidáme citronovou šťávu a směs zahřejeme tak, aby se rozpustil cukr. Poté odstavíme a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme želatinu dle návodu. Vmícháme ji do vychladlé ovocné směsi. V míse vyšleháme smetanu a zbylé dvě lžíce cukru. Poté ji opatrně promícháme s Bifido jogurtem. Do sklenice střídavě vrstvíme smetanovou směs a rozvar z ovoce. Poslední vrstva bude ovocná. Takto připravený pohár necháme minimálně hodinu odpočinout v lednici. Při podávání můžeme pohár dozdobit ovocem či mátou. Díky ovoci je dezert krásně sladký, Bifido jogurt blahodárně podpoří trávení.
Miroslav Navara/TZ