Letní Indické recepty
Mléko a mléčné výrobky? V jakékoliv kuchyni!
Velkým milovníkem mléka a mléčných výrobků je Michal Nikodém – šéfkuchař prvotřídní restaurace Ola kala. „Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a i v dezertech. Nejraději mám máslo, smetanu, hustou zakysanou smetanu, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte.“
Michal Nikodém má mj. zkušenosti s francouzskou kuchyní. Nabízí se srovnání, v čem se liší sortiment a využívání mléčných výrobků u nás a ve Francii. „Nejen ve Francii, ale v západní Evropě obecně, je daleko širší nabídka. Mají k dispozici mnoho druhů másel (solená, bylinková, čistá) a také smetany jsou tučnější a chutnější. Tyto mléčné produkty – tedy tučnou smetanu a hodně másla – často využívají i při vaření. Ve Francii jsem se nesetkal s vařením ze ztužených tuků, ale pouze s oleji,“ zmiňuje šéfkuchař.
Indický recept na domácí iontový nápoj
Snad v každé zemi se při vaření používá nějaký produkt z mléka. „V Indii si sami doma vyrábějí tvaroh, kterému říkají Paneer. Jeho výroba je velmi jednoduchá. Do vařícího se mléka přidáte šťávu z citronu, necháte odstát a scedíte. Tím vznikne tvaroh, jenž se zatíží a nechá okapat. Syrovátka, která zbude, se vychladí, lehce osolí a popíjí se jako vynikající iontový přírodní nápoj,“ dodává Michal Nikodém.
Mléčné výrobky i v indické kuchyni? Inspirujte se originálními recepty, které připravil šéfkuchař Michal Nikodem pro projekt na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus.
[su_column]
Mangové lassi (jogurtovy napoj s ovocem)
- 250 ml bílý jogurt
- 130 ml mléka
- 200 g dužiny z manga
- 4 lžičky cukru
- špetka soli
- špetka mletého kardamomu
Postup:Vše rozmixujeme na koktejl.
Palak Paneer (Špenátové karí s bílým tvarohovým sýrem)
Paneer (tvarohový sýr)
Potřebujete:
- 1 litr plnotučného mléka
- 1-2 lžíce citronové šťávy
Postup: Mléko přiveďte k varu a přidejte citronovou šťávu. Míchejte, až se bílkovina oddělí od syrovátky. Proceďte přes plátýnko a nechte zatížené odkapat, nejlépe přes noc. Z 1 litru mléka je cca 160 g tvarohu.
Palak
- 1 kg čerstvého špenátu
- 4 lžíce ghí nebo oleje
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce garam masaly
- Špetka soli
- 1 dcl smetany
Postup:
Špenátové listy dobře propláchněte a odstraňte košťály. Na tuku necháte zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky. Po cca 5 minutách přidejte rozdrcený česnek a zázvor. Cca minutu orestujte, vložte nasekaný špenát a duste, až změkne a pustí vodu. Přidejte koření.
Poté rozmixujte na jemnou pastu. Pokud je velmi hustá, přidejte trochu vody. Uveďte k varu, nadrobte do ní paneer a ochuťte solí. Zjemněte smetanou.