Letní Indické recepty

[slideshow_deploy id=’4001’]

Mléko a mléčné výrobky? V jakékoliv kuchyni!

fotka dívky s jogurtem ke článku o zdravé stravě, mléčných výrobcích a prebiotikach na stránkách gastrovyletyVelkým milovníkem mléka a mléčných výrobků je Michal Nikodém – šéfkuchař prvotřídní restaurace Ola kala. „Produkty z mléka využívám hojně ve všech typech kuchyně – ve studené, v teplé (např. přílohy, omáčky, krémové polévky) a i v dezertech. Nejraději mám máslo, smetanu, hustou zakysanou smetanu, hustý jogurt a kvalitní tučné sýry. Bez mléka a mléčných výrobků sice vařit dovedu, ale chuť smetany, másla, tvarohu nikdy ničím nenahradíte.“

Michal Nikodém má mj. zkušenosti s francouzskou kuchyní. Nabízí se srovnání, v čem se liší sortiment a využívání mléčných výrobků u nás a ve Francii. „Nejen ve Francii, ale v západní Evropě obecně, je daleko širší nabídka. Mají k dispozici mnoho druhů másel (solená, bylinková, čistá) a také smetany jsou tučnější a chutnější. Tyto mléčné produkty – tedy tučnou smetanu a hodně másla – často využívají i při vaření. Ve Francii jsem se nesetkal s vařením ze ztužených tuků, ale pouze s oleji,“ zmiňuje šéfkuchař.

Indický recept na domácí iontový nápoj

Snad v každé zemi se při vaření používá nějaký produkt z mléka. „V Indii si sami doma vyrábějí tvaroh, kterému říkají Paneer. Jeho výroba je velmi jednoduchá. Do vařícího se mléka přidáte šťávu z citronu, necháte odstát a scedíte. Tím vznikne tvaroh, jenž se zatíží a nechá okapat. Syrovátka, která zbude, se vychladí, lehce osolí a popíjí se jako vynikající iontový přírodní nápoj,“ dodává Michal Nikodém.

 Mléčné výrobky i v indické kuchyni? Inspirujte se originálními recepty, které připravil šéfkuchař Michal Nikodem pro projekt na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus.

[su_column]

Projekt Bílé plus
Projekt agrární komory České republiky, Bílé plus, který si dal za úkol zvýšit konzumaci mléka a mléčných výrobků.Na projektu Bílé plus spolupracují odborníci, kteří mají dlouholeté zkušenosti s výzkumem mléka nebo s výživovým poradenstvím.

[/su_column]

Mangové lassi (jogurtovy napoj s ovocem)

obrázek indického nápoje z manga mango lassi4 porce:

  • 250 ml bílý jogurt
  • 130 ml mléka
  • 200 g dužiny z manga
  • 4 lžičky cukru
  • špetka soli
  • špetka mletého kardamomu

Postup:Vše rozmixujeme na koktejl.

 

Palak Paneer (Špenátové karí s bílým tvarohovým sýrem)

Paneer (tvarohový sýr)

Potřebujete:

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 1-2 lžíce citronové šťávy

Postup: Mléko přiveďte k varu a přidejte citronovou šťávu. Míchejte, až se bílkovina oddělí od syrovátky. Proceďte přes plátýnko a nechte zatížené odkapat, nejlépe přes noc. Z 1 litru mléka je cca 160 g tvarohu.

Palak

Palak Paneer indické receptyPotřebujete:

  • 1 kg čerstvého špenátu
  • 4 lžíce ghí nebo oleje
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžíce garam masaly
  • Špetka soli
  • 1 dcl smetany

Postup:

Špenátové listy dobře propláchněte a odstraňte košťály. Na tuku necháte zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky. Po cca 5 minutách přidejte rozdrcený česnek a zázvor. Cca minutu orestujte, vložte nasekaný špenát a duste, až změkne a pustí vodu. Přidejte koření.

Poté rozmixujte na jemnou pastu. Pokud je velmi hustá, přidejte trochu vody. Uveďte k varu, nadrobte do ní paneer a ochuťte solí. Zjemněte smetanou.

Líbil se Vám náš článek?