Letní Indické recepty

Projekt Bílé plus
Projekt agrární komory České republiky, Bílé plus, který si dal za úkol zvýšit konzumaci mléka a mléčných výrobků.Na projektu Bílé plus spolupracují odborníci, kteří mají dlouholeté zkušenosti s výzkumem mléka nebo s výživovým poradenstvím.

[/su_column]

Mangové lassi (jogurtovy napoj s ovocem)

obrázek indického nápoje z manga mango lassi4 porce:

  • 250 ml bílý jogurt
  • 130 ml mléka
  • 200 g dužiny z manga
  • 4 lžičky cukru
  • špetka soli
  • špetka mletého kardamomu

Postup:Vše rozmixujeme na koktejl.

 

Palak Paneer (Špenátové karí s bílým tvarohovým sýrem)

Paneer (tvarohový sýr)

Potřebujete:

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 1-2 lžíce citronové šťávy

Postup: Mléko přiveďte k varu a přidejte citronovou šťávu. Míchejte, až se bílkovina oddělí od syrovátky. Proceďte přes plátýnko a nechte zatížené odkapat, nejlépe přes noc. Z 1 litru mléka je cca 160 g tvarohu.

Palak

Palak Paneer indické receptyPotřebujete:

  • 1 kg čerstvého špenátu
  • 4 lžíce ghí nebo oleje
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžíce garam masaly
  • Špetka soli
  • 1 dcl smetany

Postup:

Špenátové listy dobře propláchněte a odstraňte košťály. Na tuku necháte zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky. Po cca 5 minutách přidejte rozdrcený česnek a zázvor. Cca minutu orestujte, vložte nasekaný špenát a duste, až změkne a pustí vodu. Přidejte koření.

Poté rozmixujte na jemnou pastu. Pokud je velmi hustá, přidejte trochu vody. Uveďte k varu, nadrobte do ní paneer a ochuťte solí. Zjemněte smetanou.