Kynutý věnec s mákem a povidly

Ingredience na těsto:

·       300 g špaldové mouky Babiččina volba

·       200 g hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba

·       250 ml mléka

·       80 ml rumu

·       50 g rozpuštěného másla

·       2 žloutky + 1 vejce na potření

·       60 g cukru

·       10 g sušeného droždí

·       špetka soli

 

Ingredience na náplň:

·       140 ml mléka

·       120 g máku

·       30 ml rumu

·       2 vrchovaté lžíce povidel + další povidla na potření

·       2 lžíce cukru

 Postup:

  1. Do mísy nasypte mouku a promíchejte ji s cukrem a solí.
  2. Přilijte mléko, rum, máslo a přidejte žloutky i droždí.
  3. Vypracujte pružné těsto pomocí robotu, nebo ručním hnětením.
  4. Těsto vložte do čisté nádoby, překryjte potravinovou folií a nechte na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.
  5. Během kynutí si připravte náplň. Do kastrůlku nalijte mléko, přidejte mák a 2 lžíce povidel.
  6. Za stálého míchání svařte makovou směs na hodně hustou kaši. Tu odstavte a nařeďte rumem. Nechte vychladnout.
  7. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte na velmi tenkou placku a tu potřete povidly.
  8. Na povidla navrstvěte makovou směs a vše poprašte cukrem. Každou placku zarolujte jako závin a přeneste na plech, aby se vám později lépe pracovalo.
  9. Závin podélně rozkrojte a oba prameny smotejte jako jednoduchý „cop“, řezem nahoru. Totéž udělejte s druhým závinem.
  10. Na závěr oba „copy“ smotejte stejným způsobem dohromady a spojte je do tvaru věnce.
  11. Věnec potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 175 °C asi 30 minut.
Líbil se Vám náš článek?