Kynutý věnec s mákem a povidly
Ingredience na těsto:
· 300 g špaldové mouky Babiččina volba
· 200 g hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba
· 250 ml mléka
· 80 ml rumu
· 50 g rozpuštěného másla
· 2 žloutky + 1 vejce na potření
· 60 g cukru
· 10 g sušeného droždí
· špetka soli
Ingredience na náplň:
· 140 ml mléka
· 120 g máku
· 30 ml rumu
· 2 vrchovaté lžíce povidel + další povidla na potření
· 2 lžíce cukru
Postup:
- Do mísy nasypte mouku a promíchejte ji s cukrem a solí.
- Přilijte mléko, rum, máslo a přidejte žloutky i droždí.
- Vypracujte pružné těsto pomocí robotu, nebo ručním hnětením.
- Těsto vložte do čisté nádoby, překryjte potravinovou folií a nechte na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.
- Během kynutí si připravte náplň. Do kastrůlku nalijte mléko, přidejte mák a 2 lžíce povidel.
- Za stálého míchání svařte makovou směs na hodně hustou kaši. Tu odstavte a nařeďte rumem. Nechte vychladnout.
- Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte na velmi tenkou placku a tu potřete povidly.
- Na povidla navrstvěte makovou směs a vše poprašte cukrem. Každou placku zarolujte jako závin a přeneste na plech, aby se vám později lépe pracovalo.
- Závin podélně rozkrojte a oba prameny smotejte jako jednoduchý „cop“, řezem nahoru. Totéž udělejte s druhým závinem.
- Na závěr oba „copy“ smotejte stejným způsobem dohromady a spojte je do tvaru věnce.
- Věnec potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 175 °C asi 30 minut.