Kotlíkové lahůdky v Prosekárně

Jarní novinky Bohemia se snoubí s chutí italského šumivého

Restaurace Prosekána PrahaKvalitu italské vinařské produkce už jsme v Česku objevili dávno. Každý podle svého vkusu volíme oblasti, odrůdy, technologie i jen samotné chuti, užíváme si nejen onoho okamžiku konzumace, ale okouzluje nás i mýtus, historie, kultura, či design vinařskou produkci provázející. Navíc se rádi občas účastníme hry, kterou Italové bez nadsázky povýšili na vědu, zvanou Enogastronomia – tedy snoubení vín s nejvhodnějšími pokrmy. Podniků, které ve své nabídce na tuto vědu nezapomínají, už je v Česku celá řada. Mezi jinými vznikl i tým, který si za dominantu své nabídky vybral italské šumivé Prosecco.

S názvem svých provozů se takříkajíc nezatěžoval – nazval je jednoduše a přímočaře Prosekána. Jak toto rozhodnutí komentují? Volně citujeme: Prosecco je jedinečné a nezaměnitelné. Skvělé na pohled, ale i velice chutné. Má jiskřivý vzhled, šťavnatou vůni, ovocnou chuť. Umí překvapovat, zaujme. S ním objevíte nový svět chutí a vůní, každá chvíle s ním bude mít nové kouzlo… Kdo by zapochyboval?

Tolik podnikatelský étos. Avšak zpět k pohledu takříkajíc strohému: Prosecco je šumivé víno z odrůdy Glera, připouštějící 15% přídavku jiných bílých odrůd. Tak jako oblast Champagne dala název šampaňskému, i Prosecco nese otisk regionu, ve kterém se pěstuje. Odrůda, užitá k výrobě Prosecca se původně jmenovala stejně, až po roce 2009 název Prosecco označuje apelaci a odrůda se nově nazývá Glera. Vinice najdeme na severu Itálie v provinciích Veneto a Friuli Venezia Giulia. V nabídce Prosekárny jsou převážně Prosecca garantované nejvyšší kvality, tzv. Conegliano Valdobbiadene DOCG Prosecco Superiore.  

Prosekánu v pražské Myslíkově ulici si zvolila společnost Bohemia chips k prezentaci svých letošních dvou jarních novinek, Kotlíkových brambůrek a Kotlíkových arašídů. Vkusný, designový interiér Prosekány byl příjemně naladěn, prezentace byla koncipována jako mísení chuti nových představovaných produktů s víny, která vybrala zkušená sommeliérka. Dlužno konstatovat, že výběr byl skvělý a zvolená vína jen výrazně podtrhla vynikající vlastnosti jak brambůrků, tak arašídů. Co o jednotlivých produktech říkají výrobci?

„Chcete okusit brambůrky či arašídy připravené přímo v kotlíku? Nabízí se příležitost s prémiovou řadou Bohemia Kotlíkové. Pochutnejte si na silných plátcích brambůrků se slupkou nebo na křupavých, dvakrát obalovaných arašídech lahodné, intenzivně kořeněné chuti!“ Doporučení nelžou – zabrousíte-li mezi blogy předních testovačů potravin, objevíte samou chválu. Závěr? Dostaví-li se konkrétní chuť –  nebo jen nálada užít si příjemného labužnického zážitku bez rizika zklamání, Prosekána i Bohemia kotlíkové jsou sázkou na jistotu…Dobrou chuť!

                                                                                                                           Miroslav Navara   

Oficiální webové stránky -Prosekárna

Líbil se Vám náš článek?