Když rybu tak s tradicí- Třeboňský kapr to je frajer
Losos, tuňák, platýz ..
každý kdo má rád ryby si dokáže jistě rychle vybavit další z řady k nám dovážených ryb ale na kapra z Českých rybníků si vzpomeneme jen v čase Vánočním. A přitom je to velká škoda. Vždyť už jen z důvodu přepravy, se k nám na talíř dostane kapr z rybníků v Jižních Čechách o poznání dříve a tedy i čerstvější než ryby vylovené daleko v oceánu, nebo ,,nedej bože” Pangasius z Vietnamských ,,zaručeně” čistých řek.
Přitom chov kaprů má v Českých zemích a zejména na jihu Čech dlouholetou tradici která sahá až do 14.století a značka Třeboňský kapr se užívá již více než sto let. Dokonce v roce 2007 získal Třeboňský kapr uznání ze strany Evropské unie a může se pyšnit ziskem chráněného zeměpisného označení Třeboňský kapr.Toto evropské značení umožňuje snadnější orientaci zákazníků v Evropě a bezesporu podtrhuje známou kvalitu Jihočeských sladkovodních ryb
Zeptali jsme se pana Ing. Jana Hůdy, Ph.D., předsedu Rybářství Třeboň, a. s. zda bude letošní vánoce kaprů dostatek?
„K českým Vánocům neodmyslitelně patří kapr. Nedovedeme si představit, že bychom je zákazníkům nedokázali nabídnout, jsme přeci rybářskou velmocí. Díky příznivému počasí můžeme s výlovy pokračovat až do konce listopadu, kdy budou známa všechna čísla, a budeme moci vyhodnotit letošní sezónu. Prozatím se zdá, že rok 2013 bude průměrný. I přes problémy spojenými s letošními záplavami, to zákazníci nijak nepocítí.“
A jak nejlépe kapra skladovat?
„Pro udržení kvality kapřího masa je nutné dodržovat zásady pro jeho skladování. Výrobky z čerstvého opracovaného kapra se skladují při teplotě – 1 až 5°C, mražený kapr pak při nekolísající teplotě – 18°C”
Recept na kapra na pivu
- 4 porce kapra
- 0,25 l světlého Českého piva
- Olej
- Cibule
- Sůl
- Sladká mletá paprika
- Drcený kmín
- Pepř
- Citron
- Pažitka
Postup:
Kapra osolíme, opepříme a pokapaného pivem necháme v chladu asi hodinu odležet. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli. Na základ dáme porce kapra a zalijeme pivem, přidáme mletou papriku a kmín. Dusíme do měkka. Naservírovaného kapra pokapeme citronem a posypeme nasekanou pažitkou. Podáváme s bramborem.
pro www.gastrovylety.cz Zbyněk Metelka