Když limetka zčerná: Příběh čaje z Perského zálivu
 Všechno to začalo v zaprášené uličce starého tržiště v Maskatu. Slunce viselo nad střechami jako přerostlý citrus a vzduch byl hustý, vonící kadidlem, potem a… něčím dalším. Zvláštní, temná vůně, lehce kouřová, se sladce trpkým ocasem. Zavedla mě k stánku, kde mezi horami koření, sušených růží a pistácií ležely… kulaté, scvrklé koule připomínající miniaturní planetky. „Loomi,“ pokýval hlavou starý muž s turbanem a podal mi jednu. Sušená limetka. Černá jako noc.
Všechno to začalo v zaprášené uličce starého tržiště v Maskatu. Slunce viselo nad střechami jako přerostlý citrus a vzduch byl hustý, vonící kadidlem, potem a… něčím dalším. Zvláštní, temná vůně, lehce kouřová, se sladce trpkým ocasem. Zavedla mě k stánku, kde mezi horami koření, sušených růží a pistácií ležely… kulaté, scvrklé koule připomínající miniaturní planetky. „Loomi,“ pokýval hlavou starý muž s turbanem a podal mi jednu. Sušená limetka. Černá jako noc.
Zvláštní, pomyslel jsem si. Vždyť limetka má být zelená, svěží a šťavnatá. Co může nabídnout takováhle zčernalá, tvrdá slupka? Hodně, jak jsem záhy zjistil.
Limetka, která se dívá na slunce
 Tradičně se loomi (v Ománu a Íránu), noomi basra (v Iráku), nebo limoo amani suší tak, že se nejdřív blanšírují ve slané vodě. Potom se nechají celé týdny ležet pod sluncem, dokud slupka nezíská barvu surového uhlí a dužina neztratí všechnu svou vodu – ale zachová si kyselost i charakter.
Tradičně se loomi (v Ománu a Íránu), noomi basra (v Iráku), nebo limoo amani suší tak, že se nejdřív blanšírují ve slané vodě. Potom se nechají celé týdny ležet pod sluncem, dokud slupka nezíská barvu surového uhlí a dužina neztratí všechnu svou vodu – ale zachová si kyselost i charakter.
Ten proces jako by z limetky udělal něco mezi amuletem a kořením. Když takovou limetku rozkrojíte, ucítíte esenci pouště, moře, ztracených karavan. Dává se do polévek, rýžových jídel, ryb a je základním kamenem íránské i irácké kuchyně.
A pak z ní někde mezi sluncem a hvězdami vznikl čaj.
Čaj, co léčí i hladí
Recept je jednoduchý, ale magický. Potřebujete:
- 
2–3 sušené limetky loomi, lze i opakovaně zalévat 
- 
750 ml vody 
- 
Med nebo cukr podle chuti 
- 
(volitelně) špetku šafránu nebo zázvoru 
Limetky před vařením propíchněte nebo lehce rozdrťte. Pak je vložte do hrnce, přidejte vodu a nechte vařit 20–30 minut. Výsledkem je nápoj jantarové až tmavě medové barvy, s chutí, kterou nelze popsat jinak než jako zemitou citrusovou poezii – hořkosladkou, lehce nakouřenou, s kyselinkou, která hladí patro jako pohlazení po duši.
V horkém podání zahřeje kosti, v chlazené verzi osvěží v nejparnějším létě. A co víc – v arabských domácnostech se pije jako lék. Na bolavé břicho, na únavu, na zlomené srdce. Obsahuje vitamín C, pomáhá trávení a dodává tělu i mysli nový dech.
Citrus z pohádky Tisíce a jedné noci
Když dnes večer sedím u okna s šálkem loomi čaje, mám pocit, že se z kuchyně stal stan v poušti. Žádné mléko, žádný cukr, jen stopy prachu, příběhy karavan a vůně citrusů, které hleděly celé týdny do slunce. Tento čaj není jen nápoj. Je to způsob, jak zpomalit. Vdechnout jiný čas, jiný rytmus. Čaj, který nemá být pohlcen ve spěchu, ale vypit v tichu.
✦ Kam pro sušené limetky
- 
Seženete je v arabských obchodech, perských e-shopech nebo specializovaných obchodech s kořením. 
- 
V Praze je najdete např. ve Safa Persian Market nebo u prodejců na SAPĚ. 
- 
Sušit si je ale můžete i doma – stačí limetky na pár minut povařit ve slané vodě a nechat je několik dní na přímém slunci, ideálně na tmavém podkladu. 
✦ Tip na gastrovýlet
V Praze i v Brně existují malé perské podniky, kde vám čaj s loomi připraví i tradičně. A pokud ne – vezměte si termosku, zajděte na kopec nad město, sedněte si mezi trávu. Nalijte si čaj z limetky, relaxujte a vychutnávejte.
Zbyněk Metelka, Foto: Rebellion FOODLAB

