Finále 20. ročníku Bohemia Sekt Trophée v Rudolfinu
Významný stánek hudebního umění – pražské Rudolfinum -byl 26. října 2017 svědkem finále jubilejního 20. ročníku vrcholné soutěže českých sommeliérů. „Koncert“ svého mistrovství tu prezentovali tři nejlepší z dvaceti soutěžících. Soutěž pořádá Asociace sommeliérů ČR. Jejím sláním je rozvíjet sommeliérskou profesi a rozšiřovat vzdělání těchto specialistů. Hlavním partnerem akce je společnost Bohemia Sekt za podpory Vinařského fondu ČR, partnery jsou dále společnosti Makro, Pulltex a Asociace hotelů a restaurací ČR.
Auditorium večerem provedla Jolana Voldánová, hudba v programu také nechyběla. Atmosféru zemí, do kterých byly soutěžní disciplíny situovány – Itálie, Německa a České republiky – totiž přiblížil přednesem typických melodií pěvecký sbor Canconeta Praga. V mezinárodní porotě po boku deseti předních českých odborníků v čele s prezidentem Asociace sommeliérů ČR Martinem Pastyříkem zasedl i populární propagátor sommeliérství v Asii a prezident Asociace sommeliérů Singapuru Tommy Lam a viceprezident Mezinárodní asociace sommeliérů a prezident Asociace sommeliérů Belgie William Pato Wouters.(v Belgii se bude v roce 2019 konat Mistrovství světa sommeliérů).
Ve 20. ročníku Bohemia Sekt Trophée zvítězil Kamil Prokeš, majitel vinařství ve Velkých Němčicích. Zapůsobil nejlépe jak ve znalostních, tak praktických dovednostech. Ty zahrnovaly například i obsluhu hostů imaginární restaurace, představovaných herečkou Aňou Geislerovou a režisérem Janem Hřebejkem. Druhé místo vybojoval David Král z Bohemia Sektu a bronz získala Libuše Vrbová z vinařství U Vrbů. „Účastnil jsem se potřetí, v minulých letech jsem vždy skončil v semifinále. Na soutěž jsem se připravoval celý rok a účast ve finále pro mne byla dosavadním vrcholem, metou,“ poznamenal ke své výhře letošní nejlepší český sommelier Kamil Prokeš. V oboru má bohaté zkušenosti – už během studia pracoval jako sommeliér v Národním salonu vín ve Valticích, později v předních moravských vinařstvích Réva Rakvice a Vinselekt Michlovský. V roce 2007 s bratrem založili vinařství Proqin a před dvěma lety si troufl na své vlastní rodinné vinařství. Stříbrný David Král z Bohemia Sektu v soutěži o sommeliéra roku zvítězil již v letech 2015 a 2016. Ve finále se po delší době ocitla znovu i žena, bronzová Libuše Vrbová z vinařství U Vrbů v Hustopečích. „Byla jsem hodně nervózní, zúčastnila jsem se teprve podruhé, vůbec jsem s tím nepočítala. Jsem hlavně vinařka, takže znalosti o zahraničních vínech získávám studiem a během cestování,“ uvedla po vyhlášení vítězů. Sommeliéři měli za úkol zvládnout znalostní kvíz, slepou degustaci, verbální identifikaci vzorku a servis sektu či vína včetně doporučení pokrmu. Tři soutěžící, kteří postoupili do večerního finále v Rudolfinu, předvedli dále i komunikaci s hosty i náročnou disciplínu snoubení vín s pokrmy původem ze zadané oblasti.
„Vyrobit víno je nádherná, ale náročná práce. Trvá i několik let, než se víno od hroznů na vinici dostane až na stůl k zákazníkovi. Výsledek pak může zkazit třeba jen špatně vybraná sklenička nebo neobjevená vada korku. Už dvacet let prostřednictvím soutěže o nejlepšího sommeliéra Česka podporujeme rozvoj této profese. Je pro nás velmi důležité, aby bylo víno hostům servírováno co nejlépe, jsem proto rád, že během této doby získala soutěž své renomé a čeští sommeliéři jsou srovnatelní s evropskou špičkou,“ komentoval základní myšlenku soutěže Ondřej Beránek, ředitel společnosti BOHEMIA SEKT.
Miroslav Navara/TZ