Festival minipivovarů na Pražském hradě

Českomoravský svaz minipivovarů

Tento rok se festival konal 14. a 15. června v Královské zahradě Pražského hradu, konkrétně na Střelecké cestě pod Královským letohrádkem. Jednalo se již o druhý ročník festivalu, pořádaného Českomoravským svazem minipivovarů o.s. Dle oficiálního programu se zaregistrovalo celkem 52 pivovarů, každý z nich mohl prezentoval 2 druhy piva ze své produkce. Celkem tedy bylo možné ochutnat 104 druhů piva.

Na festival jsme vyrazili v sobotu (druhý den) přesně v poledne, a to bez jakýchkoliv speciálních příprav. Počasí lehce pod mrakem a teplota kolem 25° C slibovaly celkem bezproblémový gastrovýlet. Střelecká cesta pod Královským letohrádkem slibovala rovněž vizuálně zajímavý zážitek a proto nás zajímalo, jakým způsobem se organizátoři vyrovnali s tímto netradičním prostorem. Po registraci u vstupního stanu jsme obdrželi katalog festivalu, degustační skleničku a vyrazili jsme do areálu.

Vzhledem k denní době se po areálu pohybovalo minimum návštěvníků a atraktivní Královská zahrada lákala spíše k volnému, procházkovému tempu.

Citace z tiskové zprávy:

Českomoravský svaz minipivovarů se rozhodl nepřebírat formát mnichovského Oktoberfestu, kde se klade důraz na množství vypitého piva, ale zvolil přístup nejznámější pivní akce v USA. Stejně jako na Great American Beer Festival si i v Praze milovníci kvalitního piva koupili vstupenku a pak ochutnávali neomezený počet malých vzorků zdarma. Festival minipivovarů na Pražském hradě tak nabídl návštěvníkům nejrůznější pojetí objevování piva.

Naše obavy z českého „Oktoberfestu“ byly skutečně okamžitě rozptýleny, jakmile jsme spatřili vlastní „festivalovou“ plochu. Jednalo se o velmi jednoduchou a účelnou řadu na sebe navazujících stánků s výčepy, kde nemohl zabloudit ani náruživější festivalový účastník. Malý počet návštěvníků dovoloval setrvat u vybraných stánků i pár minut a vyslechnout si zajímavé informace. U jednotlivých výčepů jsme mnohdy natrefili přímo na majitele pivovaru, případně na sládka, kteří s námi mohli prohodit pár vět a poté se v klidu věnovat dalším návštěvníkům. Na druhou stranu jsme ale v několika případech narazili na brigádníky, kteří „…o tom nic neví, protože jsou tady jenom na brigádě…“. U těchto „brigádníků“ jsme byli odkázání pouze na tištěné letáky a vizitky, které nechyběly u žádného z výčepů.

Vlastní ochutnávka probíhala v pohodovém duchu, počasí a malý počet lidí nás nenutil k žádnému spěchu. Začali jsme u prvního stánku „vpravo“ a postupovali jsme směrem k poslednímu stánku „vlevo“. Výčepy nebyly nijak tématicky odlišeny, takže vlastně bylo jedno, jakým způsobem se návštěvník mezi stánky pohyboval, což se ale později ukázalo jako drobný nedostatek. Po prvních asi šesti vzorcích – a zde je nutno poznamenat, že „vzorek“ byl cca 0,5 až 1 dl piva, podle výčepu – jsme si odskočili zakousnout pivní sýr na grilu. Poté jsme již výčepy vybírali náhodně. A zde se ukázal zmíněný drobný nedostatek v organizaci. Nebylo totiž možné z názvu pivovaru a jeho piva odhadnout chuť nabízeného vzorku. Takže se prakticky stalo, že jsme v řadě za sebou dostali v různých výčepech piva s grepovou, citronovou a dalšími citrusovými příchutěmi. Tuto „řadu“ bychom určitě nevolili, pokud bychom předem věděli o jakou příchuť se jedná. Za normálních okolností by toto vůbec nebyl problém, ukázalo se však, že „citrusových“ piv je překvapivě velké množství a pravděpodobně je má v sortimentu většina minipivovarů. Jak nám vysvětlil jeden z přítomných sládků, nejedná o dodatečně dochucované pivo, ale o speciální druh silně citrusového chmele, který pivovary nakupují v zahraničí. Tato „citrusová“ piva se navíc vyznačují poměrně vysokým obsahem alkoholu – bežně nad 5%, až do 7%, což odpovídá 17° pivu. Upřímně jsme se shodli, že účinky 17° citrusového piva nebudeme tento den testovat a přešli jsme plynule na standardní ne-citrusová piva do max 12°.

Ochutnávku jsme zakončili po cca 3 hodinách u stánku s pivními specialitami na grilu. Zde bychom možná v budoucnu ocenili pestřejší výběr, k pivu se dle našeho názoru hodí mnohem širší řada pochutin, ne pouze pivní sýr a kuřecí řízek.

Celkově v nás festival minipivovarů zanechal velmi příjemný dojem a v přiložené fotogalerii se můžete přesvědčit, že tuto akci lze s klidem doporučit i rodinám s dětmi jako součást víkendového výletu nebo pouze sobotní procházky po Praze. Nedokážeme zhodnotit „stav“ festivalu ve večerních hodinách, ale v čase naší návštěvy jsme nezaznamenali žádné problémy.

A na závěr ještě jedna citace z oficiální tiskové zprávy po ukončení festivalu:

Druhý ročník akce tak potvrdil, že v Královské zahradě Pražského hradu vznikla reprezentativní celonárodní přehlídka českého rukodělného pivovarnictví. Setkávají se zde osobnosti českého pivovarnictví s milovníky piva nejen z Čech, ale i zahraničí, aby v unikátním prostředí využili ojedinělou příležitost poznat pivo jako velmi rozmanitý, moderní nápoj vhodný k řadě příležitostí.

Tento ročník festivalu se z našeho pohledu rozhodně vydařil, doporučujeme sledovat oficiální stránky svazu, případně jeho facebookový profil a včas si na další ročník rezervovat jeden den.

Další informace lze získat zde:

Ing. Jan Šuráň, Prezident Českomoravského svazu minipivovarů
jan.suran@cmsmp.cz

Mgr. Pavel Borowiec, vydavatel měsíčníku Pivo, Bier & Ale, oficiální mediální partner
pavel.borowiec@pivobierale.cz

Pro gastrovylety.cz
Svatopluk Vagner

Galerie:

 

Líbil se Vám náš článek?