Experimentujte s chutěmi na Vánoce

ks-nebeskySmažený kapr a bramborový salát – tradice, která na sváteční české tabuli štědrovečerní večeře patří již od nepaměti. Pro někoho jasná volba, pro ty náročnější s chutí experimentovat už ne tak docela.

Stále více lidí se ve vaření inspiruje zahraniční kuchyní. Vánoce nejsou výjimkou, a tak se často na stolech během vánoční večeře objevují na české poměry netradiční pokrmy. Důvody vedoucí strávníky k experimentům mohou být různé – obliba určité kuchyně, snaha povýšit Vánoce na ještě slavnostnější úroveň anebo potřeba vyloučit ze svého jídelníčku těžká, smažená jídla. Těch je zejména o Vánocích až až a to nemluvě o sladkostech, pod nimiž se v leckteré domácnosti prohýbají stoly. Menu přitom můžete odlehčit nejen vyřazením smažených jídel, ale také podáváním netradičního dezertu.

Místo sladkého cukroví se můžete v podávání dezertů inspirovat například Francií nebo Itálií, kde se na rozdíl od českých zvyklostí sýry běžně zařazují na konec menu. Vánoce vybízejí k servírování netradičního sýrového dezertu, který v sobě neukrývá tolik cukru jako cukroví a který můžete servírovat s nápadem a stylově. Nejen nadšení experimentátoři, ale každý labužník si přijde na své, když připravíte bohaté sýrové prkénko s různými doplňky. Nebojte se sáhnout po typicky zimních chutích, které zkombinujete s elegantními specialitami od Krále Sýrů.ks-charakter

Jednou ze specialit od Krále Sýrů je Krémový. Sýr s ušlechtilou plísní na povrchu v sobě skrývá delikátní jemnost, která se skvěle hodí křížaly a vlašské ořechy v karamelu. Podávejte s lehčím až středně plným ovocným červeným vínem – Roble, Crianza ze španělské Rioji, francouzské Beaujolais, české Svatovavřinecké nebo Modrý Portugal. Ke Králi Sýrů Nebeský, který se vyznačuje svěží chutí, tvarohovým jádrem přecházejícím do smetanové konzistence, podávejte sušené meruňky marinované v meruňkovici spolu s vanilkou nebo s exotickým ovocem karambola. Dobře vynikne v kombinaci s kešu či pekanovými oříšky. K Nebeskému se budou hodit také švestky se svařeným vínem nebo zkuste Pinot noir z Burgundska, případně ovocně nazrálou Rioju Crianza ze Španělska či Chianti Reserva z Toskánska. Výraznější Král Sýrů Charakter bude pravou sváteční delikatesou v doprovodu s povidly, madlemi a Cabernetem Moravia anebo v kombinaci sks_kremovy pomerančovým džemem s kandovanou pomerančovou kůrou a skořicí, podávaný s portským vínem. Charakter vynikne s plnějším robustnějším červeným vínem např. Reservou ze španělské Rioji. Velmi výrazný Král Sýrů Hermadur podávejte s hruškovým čatní, posypaný kokosem. Kombinujte nejlépe s výraznými polosladkými víny. Zkuste například Pálavu nebo Tramín.

Nezapomeňte sýry před podáváním nechat alespoň půl hodiny nakrájené při pokojové teplotě. Právě tehdy nejlépe rozvinout své aroma a chuť. K sýrovému prkénku podávejte nakrájené pečivo a nebojte se zahrnout i další doplňky, jako jsou grissini, olivy, sušená rajčata, oříšky a rozličné druhy čatní.

Líbil se Vám náš článek?