Epochální výlet, tentokrát za gastronomií do dob mistra Jana Husa

kresba z dob mistra Jana Husa k výstavě gastronomie v dobách Husa v muzeu gastronomie

Zažijte gastronomii 15.století..

Muzeum gastronomie připravilo k 600 výročí upálení mistra Jana Husa expozici ukazující tuto významnou osobnost české historie přes jeho vztah k jídlu a pití.
Na výstavě objevíte, jaká vína a piva se pila v Čechách začátkem 15. století a jaké lahůdky byly k dostání během Kostnického koncilu.

Hus byl svým přístupem k životu spíše asketa, žil tak, jak kázal. Jedl střídmě a nepil víno ani pivo. Ve svých kázáních velmi brojil proti přejídání a hlavně opilství u všech společenských vrstev.
Hus jako vysokoškolský pedagog měl velmi blízko ke studentům
Nabádal je, aby nepili – „studenti (kteří se tak nazývají podle lat. studeo, »učím se«, tj. podle píle v učení), mají býti pokorní, čistí, střídmí, jestliže chtějí, aby jejich rozum stál upřiemo. Rozum má být broušen stále víc a více; jestliže se však člověk opíjí, rozum hyne.“
Díky jeho kritice se dozvídáme jaká piva a vína se v jeho době v Čechách pila. Jiné záznamy prakticky nemáme. Tak se dovídáme, že se dovážela lepší a silnější vína, domácí vína se dochucovala šalvějí, omanem i pelyňkem. K dostání bylo pivo staré i mladé, husté i tenké, jako přísada byl oblíben bokový list a dokonce i maliny.

muzeum gastronomie

A jak to bylo v Kostnici?

Další část výstavy přináší pohled na gastronomii a pohostinství během koncilu v Kostnici. Měšťan Ulrich Richental ve své Kostnické kronice, vedle zpráv o průběhu koncilu zanechal i velmi zajímavé informace o ubytování a stravování kostnických návštěvníků.
Město s 6000 obyvateli v průběhu tříletého koncilu bez větších problémů ubytovalo i nakrmilo více než 70 000 návštěvníků. Nabídku ryb, zvěřiny a drůbeže by mohl závidět kdejaký současný velkoobchod.
Na krásných kolorovaných ilustracích můžeme obdivovat stánky trhovců přeplněné laskominami. Nechybí ani medvědí paznehty a živé žáby a hlemýždi přivezení na přání Francouzů.
Výstava bude součástí expozice do 30. listopadu 2015. K výstavě jsou pro zájemce připraveny speciální komentované prohlídky.
První komentovaná prohlídka se bude konat v pondělí 6. 7. od 14:30.

Muzeum Gastronomie

logo muzeum gastronomieJakubská 947/12, 110 00 Praha 1

V malé pražské uličce za obchodním domem Kotva se nachází krásně opravený domek, u jehož vchodu Vás pejsek v kuchařské čepici zve k návštěvě muzea. Muzea, které je vcelku jedinečné a moc podobných zatím ve světě není. Muzeum gastronomie Vás provede historií přípravy pokrmů od pravěkého ohniště a vaření bez nádob, přes dýmovou a krbovou až po moderní současnou kuchyň.

Líbil se Vám náš článek?