Chřipka útočí – podpořme svou imunitu!
Citrusové plody, doplňky stravy, atd. – to nám důrazně doporučují zdravotníci, abychom nabyli odolnosti proti v tuto dobu opakovaně nastupujícím respiračním onemocněním. Mlékárna Valašské Meziříčí nám nabízí navíc ještě jeden návod, jak podpořit svou odolnost.
Chceme si užít pravé zimní atmosféry ve zdraví a v dobré pohodě? Mlékárna Valašské Meziříčí přichází s tipem na rychlý koktejl, plný zdraví. Výborně chutná a jeho příprava zabere jen několik minut. Výsledkem je zdravý kefírový nápoj s kurkumou a pepřem. Kurkuma (Curcuma longa) má své místo v tradiční, především ajurvédské a čínské medicíně. Těmi byla využívána po tisíce let jako silné protizánětlivé a léčivé koření. Významně podporuje trávení, detoxikaci jater, hojení ran a dokonce podporuje i činnost mozku. Její hlavní složkou je kurkumin charakteristicky zlaté barvy, nesoucí většinu zdravotních benefitů. Patří mezi polyfenoly a disponuje silnými léčivými vlastnostmi. Má schopnost bojovat proti různým druhům bakterií, virů a plísní, což má pozitivní vliv na imunitní systém a ochranu proti infekcím. Ve spojení s kefírovým mlékem z Valašska nemůže být volba chutné podpory zdraví organismu v zimních měsících lepší.
Kefírové mléko s kurkumou:
Ingredience: kefírové mléko nízkotučné 1 ks (lze použít i Acidofilní mléko plnotučné nebo Valašskou kyšku), špetka pepře (dle chuti), špetka soli (dle chuti, lze vynechat), 1/4 lžičky kurkumy (víc kurkumy znamená výraznější hořkost – dolaďte podle sebe).
Postup: všechny ingredience dle chuti smícháme a můžeme podávat. Za minutku je hotovo, ingredience vyjdou na dva nápoje.
Kefírové mléko nízkotučné obsahuje probiotické kultury (Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium, Streptococcus Thermophilus). Je vhodné pro všechny věkové kategorie. Obsahuje 1,1 % tuku. Mlékárna Valašské Meziříčí vyrábí jak Kefírová mléka, tak Acidofilní mléka s probiotickými kulturami, ochucená i neochucená. Kefírové mléko nízkotučné se dobře hodí po celý rok nejen k osvěžení, ale také do studené kuchyně. Řadí se k nízkotučným produktům, tudíž jsou vhodné pro udržení zdravého životního stylu a štíhlé linie. Velkou výhodou je praktický znovu uzavíratelný uzávěr, který umožňuje kefír zabalit i na cesty a lze jej tak konzumovat během celého dne.
Koktejl lze připravit i z dalších výrobků mlékárny – Valašské kyšky či Acidofilního mléka.
Acidofilní mléko plnotučné je kysaný mléčný výrobek, který obsahuje probiotické kultury (Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium, Streptococcus Thermophilus). Je vhodné pro všechny věkové kategorie. Obsahuje 3,6 % tuku. V roce 2024 získalo ocenění Mlékárenský výrobek roku.
Valašská Kyška je kysaný mléčný výrobek s probiotickou kulturou (Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium, Streptococcus Thermophilus – 1,5 % tuku.). Tedy – na zdraví!
Miroslav Navara/TZ