Česká chuťovka vstoupila do druhé dekády své historie

Zdařilý a důstojný 11. ročník je za námi

Není novinkou, že poslední desítky let života ve svobodě nám umožňují po všech stránkách rozvíjet svůj životní styl, tedy nejen pracovat – a to pokud možno v oboru, který nás baví, ale i svého času si opravdu užít, mnohostranně obohacovat svůj rozhled, kulturní, sportovní, emoční a další stránky své existence. Do mozaiky možností, jak docílit příjemného rozpoložení, jak fyzického tak i duševního, spadá i přiměřená konzumace dobrého a kvalitního jídla i pití. Stalo se takřka módou seznamovat se s původem a složením potravin, avšak ani ta nejzdravější potravina nikomu zmíněné komplexní potěšení nepřinese, pokud se nevyznačuje také uspokojivou chutí. Konečně – v našich obchodech nejsou nabízeny nezdravé potraviny – nezdravá mohou být jen množství, kolik jich kdo konzumuje. Kromě toho při výběru pokrmů a nápojů hraje hlavní roli individualita – osobní vkus a obliba. Platí však, že lepší orientaci při nákupu slouží zákazníkům i značky kvality potravin. Chuť nepochybně každou potravinu korunuje – a tak není divu, že má také své značky: ČESKOU CHUŤOVKU a DĚTSKOU CHUŤOVKU. Obě zákazníkovi napoví, že potravina pochází od českého výrobce, byla vyrobena na území České republiky a prošla náročným senzorickým hodnocením potravinářských odborníků či dětí, kterým zachutnala natolik, že se jejich poroty na tom většinově shodly. Což signalizuje, že oceněná potravina byla vyrobena z kvalitních surovin a šetrnou technologií – jinak se totiž vynikající chuti ani dosáhnout nedá. Obě zmíněné značky chuti jsou výsledkem práce porot – odbornické a dětské – během vyhodnocení každoroční soutěže.

Letošní – již 11. ročník soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek Česká chuťovka 2019 a Dětská chuťovka 2019 se konal pod záštitou 1. místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky, místopředsedů Senátu Jana Horníka a Milana Štěcha, Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova a ministra zemědělství Miroslava Tomana. Uspělo celkem 61 českých firem, jejichž představitelé převzali na slavnostním vyhlášení výsledků ve čtvrtek 10. října v Senátu ocenění za nejchutnější potraviny vyrobené v České republice. Značkou ČESKÁ CHUŤOVKA 2019 se tak může nově pyšnit 185 výrobků (o 12 víc než loni) a značkou DĚTSKÁ CHUŤOVKA 2019 pak dalších 26 (o 3 méně než loni). Titulem Rytíř české chuti byli poctěni prof. Jana Dostálová (za významný přínos potravinářskému výzkumu a jeho osvětu) a Jaroslav Radoš (za úspěšný rozvoj výroby jakostních a chutných masných výrobků v podkrušnohorském regionu).

Česká chuťovka si jako nezávislá iniciativa potravinářských odborníků vybudovala za 11 let své existence pevné postavení mezi uznávanými značkami kvality potravin vyrobených v České republice. Mnozí výrobci se proto do soutěže opakovaně a rádi vracejí, protože právě na vynikající chuti svých výrobků si stejně jako jejich zákazníci zakládají. Získaná ocenění Česká chuťovka a Dětská chuťovka tak pro ně znamenají i nezanedbatelný marketingový přínos. Jak i letos potvrdily výsledky soutěže, rozmanitost, ale zejména kvalita a vynikající chuťové parametry potravin ucházejících se o obě značky, se rok od roku zvyšují a spotřebitelé si tak mají opravdu z čeho vybírat.- i při respektování specifických preferencí českého spotřebitele. Takto vyrobené potraviny často svou kvalitou i chutí předčí i ty nejlepší zahraniční. Kdo si chce opravdu pochutnat a navíc si případně srovnat své vlastní chuťové preference s verdikty odborné či dětské poroty, nalezne seznam letošních, i v předchozích letech oceněných potravin na www.ceskachutovka.cz nebo www.facebook.com/ceskachutovka. Zájemcům k dispozici je i přehledná interaktivní Databáze vítězů České chuťovky a Dětské chuťovky www.mark-as.cz/chutovka.

Miroslav Navara/TZ

Líbil se Vám náš článek?