3x Recept na pečené kuře pro slavnostní stůl
Vánoce jsou obdobím, s nímž máme snad všichni spojené lahodné cukroví a pokrmy jako je bramborový salát, kapr a řízky. Kuřecí maso má na svátečním talíři bezpochyby také své místo, je chutné a zároveň lehce stravitelné. Drůbežářský závod Klatovy, druhý největší český zpracovatel kuřecího masa u nás, vybral tři netradiční recepty na lahodná do křupava pečená kuřata, která by mohla na slavnostní tabuli získat své stálé místo.
Pečené kuře s jablky
Ingredience:
- 1 celé větší kuře DZ Klatovy
- 6 menších jablek na pečení
- 500 g brambor
- 3 větší cibule
- 1 sklenička jablečného octa
- 1 sklenička jablečného želé
- 1 lžíce koření na jablečný koláč (tj. 1 lžička mleté skořice, ¼ lžičky mletého muškátového oříšku, špetka mletého nového koření, ¼ lžičky mletého zázvoru, ¼ lžičky mletého kardamomu)
- ½ lžičky čerstvě umletého černého pepře
- čerstvé lístky šalvěje.
Postup přípravy jablečné omáčky:
Do hlubší pánve nalijte jablečný ocet a jablečné želé a přiveďte k varu. Povařte na mírném ohni za neustálého míchání po dobu 20 minut, dokud se omáčka nezredukuje na objem menšího hrníčku. Poté odstavte, přidejte směs koření na jablečný koláč a důkladně promíchejte. Hotovou omáčku rozdělte na dvě dávky a nechte odstát.
Postup přípravy:
Do předehřáté trouby dejte péct cca na 1 hodinu celé osolené kuře. Po hodině potřete kuře jablečnou omáčkou, posypte pepřem, přidejte nakrájené brambory a jablka a nechte péct další hodinu. V průběhu pečení ještě dvakrát potřete kuře jablečnou omáčkou a 20 min před koncem pečení přidejte nakrájenou cibuli. Hotové kuře s bramborami a jablky vyndejte z pekáče, naservírujte na talíř a přikryjte.
Zbytek šťávy z pečení nalijte do pánve, přidejte druhou polovinu jablečné omáčky a za důkladného míchání lehce povařte. Dochuťte solí a pepřem a hotové přelijte do omáčníku. Hotový pokrm podávejte s omáčkou a lístky čerstvé šalvěje.
Pečené kuře s citróny a tymiánovou omáčkou
Ingredience:
- 1 velké kuře DZ Klatovy
- 1 citrón
- 4 stroužky česneku
- snítky čerstvého koření (tymián, šalvěj, oregano)
- 2 lžičky másla
- sůl
- 1/4 lžičky černého pepře.
Ingredience na omáčku:
- 2 lžičky hladké mouky
- 1/2 litru kuřecího vývaru
- 1/2 hrnečku suchého bílého vína
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu.
Postup přípravy:
Vezměte kuře a nožem udělejte otvory do kůže, do nichž vložte plátky citrónu, kousky česneku a nasekané bylinky. Následně kuře potřete rozpuštěným máslem se solí a pepřem, a to jak zvenku, tak i zevnitř. Kuře vložte do předehřáté trouby a pečte při vysoké teplotě cca 30 minut. Poté teplotu snižte a pečte dalších 45 minut.
Postup přípravy omáčky:
Vyjměte kuře z pekáče a zbývající šťávu přelijte do pánve. Nechte rozehřát na mírném ohni a přimíchejte hladkou mouku. Vařte cca 1 minutu a postupně přidávejte kuřecí vývar, bílé víno a nadrobno nakrájený tymián. Za stálého míchání vařte pár minut, dokud omáčka nezhoustne. Hotové kuře servírujte s omáčkou a vařenou rýží nebo bramborem.
Pečené kuře s nádivkou z rozinek a kukuřičného chleba
- 1 celé kuře DZ Klatovy
- ¼ hrnečku kuřecího vývaru
- ¼ celeru
- 2 menší cibule
- ¼ hrnečku rozinek
- 2 šálky strouhanky z kukuřičného chleba
- 1 bílek
- ½ lžičky sušeného kopru
- špetka soli.
Postup přípravy:
Do menšího hrnce nalijte kuřecí vývar, přidejte nadrobno nakrájený celer a cibuli a nechte povařit. Ve středně velké míse smíchejte rozinky, kopr, sůl, přidejte strouhanku a sníh z vyšlehaného vaječného bílku. Směs důkladně promíchejte s vývarem a zeleninou. Hotovou nádivkou naplňte vnitřek kuřete a vložte na pekáč. Kuře pečte při cca 200°C asi 1,5 hodiny. Nakonec ozdobte čerstvými bylinkami.