ZOO Liberec hlásí odchov dvojčat pandy červené

Panda červená (Ailurus fulgens fulgens)
Panda červená obývá bambusové porosty horských lesů mírného pásma. Vyskytuje se v Nepálu, Indii, Bhútánu, Myanmaru a zasahuje až do jihozápadní Číny. ZOO Liberec chová poddruh pandy červené (Ailurus fulgens fulgens), která se vyskytuje v Nepálu, Bhútánu, Ásámu a Sikkimu. Pro pandu červenou je charakteristická rudohnědá až kaštanová srst s bílými obličejovými skvrnami. Hnědé skvrny pod očima se nazývají slzy. Typickým znakem je silný, červenavě kroužkovaný ocas, dlouhý 28 – 49 cm. Panda dorůstá velikosti 51 – 63 cm. Vyvinula se u ní přídatná kost, která bývá označována jako šestý prst. Tato zvláštnost vylepšuje uchopovací schopnosti, pevnější sevření potravy a manipulaci s ní. Panda je spíše nočním zvířetem, přes den odpočívá. Při vyrušení se zvedá na zadní. Tato menší šelma je samotář, který vytváří páry pouze na dobu rozmnožování. Samice je březí 90 – 150 dní, dokáže totiž zabrzdit vývoj oplodněného vajíčka do doby než budou vhodné podmínky pro chov mláďat (tzv. odložená nidace). Rodí 1 – 4 mláďata, která jsou schovaná v hnízdě umístěným v dutině stromu nebo ve vidlici větví. Mláďata zůstávají s matkou po dobu jednoho roku.
[/su_column]

Mláďata Pandy Červené v ZOO LiberecMatkou mláďat je dvouletá samice Lotus, která do Liberce přišla z francouzské ZOO de Bordeaux-Pessac a o otcovské geny se postaral stejně starý samec Kamala, jenž do Liberce přicestoval z Paradise Parku v britském Cornwallu. Pár byl sestaven plánovaně za účelem reprodukce.

ZOO Liberec začala s chovem tohoto druhu před deseti lety. V současnosti je možné v areálu vidět pandy červené na dvou místech. Jedním je expozice vlevo od bazénu lachtanů, kde se právě zmíněný pár s dvojčaty nachází. V tradičním horním „pandím“ výběhu, kde bylo možné oblíbené malé šelmy vídat celá léta, pobývají Jing a Jang – dva pandí samci, kteří pod Ještěd zamířili v letošním dubnu z nedaleké německé zoo v Görlitz. Umístění této tradiční expozice bylo téměř s určitostí kamenem úrazu dosavadních nezdárných pokusů o odchov. V jejím těsném sousedství se totiž nachází největší výběh pro velké kočkovité šelmy, kde se střídají lvi a tygři. Právě pohled na tyto predátory brzdil reprodukční schopnosti předchozích pandích párů.