Zebra bezhřívá dalším juniorem v liberecké zoo

Zebra bezhřívá (Equus quagga borensis)
  • Zebra bezhřívá obývá v Ugandě travnaté pláně a řídké lesy s horami do nadmořské výšky 4500 m.
  • V roce 1918 se předpokládalo, že je tento poddruh zebry stepní v přírodě zcela vyhuben, nové výzkumy však potvrdily opak.
  • Samci mohou dorůstat výšky 120 – 140 cm v kohoutku a vážit 215 – 340 kg.
  • Barva těla zebry je okrová až špinavě bílá, s širokými černými pruhy. Pruhování směřuje až ke kopytům.
  • Druhové jméno si zebra získala díky redukované hřívě, kterou zvíře téměř ztrácí ve třech letech stáří.
  • Zebra bezhřívá žije v rodinných skupinách o velikosti 6 – 20 jedinců, které se sdružují se stády i jiných druhů kopytníků, jako jsou například pakoni. Vůdčí klisna vede hierarchicky uspořádané stádo, které uzavírá jeden dospělý samec.
  • Mladí samci se seskupují do tzv. mládeneckých stád. Klisna rodí po roce březosti jedno mládě, které dospívá ve stáří 12 měsíců.
  • Dožívá se 20 – 40 let. Jejich nepřáteli jsou v přírodě lvi, hyeny, levharti a gepardi.
[/su_column]

Mládě Zebry bezhřívé s maminkouMatka Kora porodila po rok trvající březosti bez asistence ošetřovatelů v nočních hodinách a nachystala pracovníkům úseku milé ranní překvapení. Mladá zebra prospívá dobře a již dva dny po příchodu na svět užívá letního slunce ve venkovním výběhu, kde jí dělá společnost matka, další dva členové zebří skupiny a skupina sedmi žiraf Rothschildových, se kterými obývají zebry společnou expozici. Návštěvníci tak mohou pozorovat na jednom místě téměř stejně staré samičky žirafy a zebry.