Program festivalu: Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové 2015
Zde naleznete pouze program festivalu, článek o slavnostech s bližším popisem naleznete zde
pondělí 11. 5. – pátek 22. 5.
Gurmánská pouť po restauracích
- putování po místních restauracích, které vaří menu podle M. D. Rettigové
pátek 22. 5.
Pivní speciality s Plzeňským Prazdrojem
- 18.00
- speciality k pivu, soutěže a především škola čepování piva vedená Master Bartendery Pilsner Urquell
Koncert spojený s gastronomií
- Aplaus na Zámeckém návrší – koncert Ondřeje Brzobohatého
sobota 23. 5.
Hold Magdaleně Dobromile Rettigové (10.30, Městský hřbitov)
- poklona kuchařů u hrobu M. D. Rettigové
- vystoupení Sboru paní a dívek
- průvod na Smetanovo náměstí
Gastrofestival na Smetanově náměstí (11.00 – 18.00)
- prezentace sdružení Česká farma
- SVÍČKOVÁ OPEN – soutěž o nejlepší svíčkovou otevřená pro profesionály i amatéry
- soutěž dvoučlenných družstev studentů kuchařských oborů středních škol
- prezentace kuchařských oborů středních škol s ochutnávkou pokrmů ve stáncích
- expozice výrobců potravin, nápojů a gastro vybavení
- prodej místních produktů a regionálních potravin
- škola kuchařských dovedností
- prezentace partnerských měst (Slovensko, Nizozemí, Itálie, Japonsko)
Program na pódiu
- moderuje Aleš Cibulka
- klání kuchařů o titul CHAMPION GASTROSLAVNOSTÍ M. D. RETTIGOVÉ
- kuchařské prezentace, zábavné soutěže
- Ľudová hudba Matúša Ondruša z Levoči
- vystoupení Sboru paní a dívek
Dětský program:
- zdobení pravých Pardubických perníků, vede Jarmila Janurová – JaJa
- školička vaření
Večerní hodokvas (19.00 – 21.00)
- hodování s hudbou a tancem, rožněné sele a skupina Brouci Band – The Beatles Revival
Doprovodný program:
Zdobení (vy)pečených ”Magdalenek” a vařeček
- Zámecké informační centrum (10.00 – 17.00)
- pořádá Evropské školicí centrum
Soutěž ve vaření kotlíkového guláše “O kotlík starosty Litomyšle”
- Toulovcovo náměstí (10.00 – 17.00)
- pořádá Restaurace a minipivovar Veselka
Dobrá rada slovanským venkovankám
aneb Pojednání, kterak pokrmy sprosté lacině i chutně připravovati
- Regionální muzeum v Litomyšli (10.00 – 17.00)
- interaktivní program pro malé i velké
S trochou nostalgie aneb Vařme trochu česky
- Regionální muzeum v Litomyšli (14.00)
- křest nové kuchařské knihy Miroslavy Kuntzmannové. Kniha nabízí staré české recepty, které jsou v mnoha rodinách zapomenuty. Jedna kapitola je také věnována receptům Magdaleny Dobromily Rettigové.
neděle 24. 5.
Sousedská husička na Smetanově náměstí (11.00 – 17.00)
- Společný oběd servírovaný pod širým nebem, husí stehno s variací zelí a knedlíků
- Pilsner Urquell čepovaný vítězi soutěže Master Bartender
- poberounská hudební skupina TŘEHUSK
- Sbor paní a dívek
- zábavné odpoledne pro dospělé i děti
- soutěž o nejlepší domácí bábovku