Letní recepty z meruňek

Plody meruněk přicestovaly do Evropy z Číny, ve společnosti Alexandra Velikého. Ujaly se. I když mají sladkou chuť, obsahují jen jen málo cukru. Díky vysokému obsahu vody mají i nemnoho kalorií. Karotenoidy jim dodávají typickou barvu, beta-karoten působí jako antioxidant, který se může v lidském těle přeměňovat na vitamin A. Meruňky dále obsahují vitaminy skupiny B – hlavně niacin, vitamin C a kyselinu listovou. Nechybějí ani minerály jako železo, draslík, hořčík, vápník a fenolové kyseliny, které mají řadu zdraví prospěšných účinků.Meruňky jsou výborné k přípravě různých dezertů, koláčů, kompotů a džemů. Lze je kombinovat i s pikantními chutěmi, např. v čatní. Oblíbenými pochoutkami jsou koláče s meruňkami a drobenkou, palačinky s meruňkovým džemem, šťávy nebo dezerty, jako je například meruňkový krém. Klasikou české kuchyně jsou pak meruňkové knedlíky. Čerstvé či sušené meruňky jsou vynikající svačinkou. Mlékárna Valašské Meziříčí připravila dva recepty pro letní období: meruňkový dort s využitím Bílého jogurtu z Valašska a meruňkovou bublaninu se Smetanovým jogurtem. Na svačinu pak se hodí Ovocný jogurt z Valašska meruňka, nebo Kefírové mléko z Valašska meruňka.
Meruňkový dort
Počet porcí 12 ks, doba přípravy 60 minut
Ingredience:
Korpus:
 140 g máslových sušenek 80 g másla Meruňková náplň: 300 g meruněk 100 g cukru 200 ml vody 2 bal. vanilkového pudinku Jogurtová náplň: 300 g Bílého jogurtu z Valašska 100 g moučkového cukru 250 ml Čerstvé smetany z Valašska 20 g želatiny 100 ml vody Dekorace: hořká čokoláda
140 g máslových sušenek 80 g másla Meruňková náplň: 300 g meruněk 100 g cukru 200 ml vody 2 bal. vanilkového pudinku Jogurtová náplň: 300 g Bílého jogurtu z Valašska 100 g moučkového cukru 250 ml Čerstvé smetany z Valašska 20 g želatiny 100 ml vody Dekorace: hořká čokoláda
Postup:
Sušenky rozdrtíme nadrobno a smícháme s rozpuštěným máslem. Vše dobře promícháme tak, aby se suroviny spojily. Tuto směs natlačíme na dno formy o průměru 22 cm, kterou jsme předem vyložili pečicím papírem. Vložíme do lednice a mezitím si připravíme náplně.
Meruňková vrstva: Meruňky rozmixujeme tyčovým mixérem. Puding rozmícháme ve vodě. Do hrnce dáme meruňkovou směs, pudink, cukr a povaříme do zhoustnutí. Ještě horkou ovocnou směs rovnoměrně rozetřeme na sušenkový základ a necháme vychladit v lednici.
Jogurtová vrstva: Jogurt smícháme s cukrem a ve zvláštní misce ušleháme smetanu do tuha. Želatinu rozpustíme ve 100 ml vody a poté ji vmícháme do jogurtové směsi. Nakonec opatrně přidáme ušlehanou smetanu a vše spojíme. Hotovou jogurtovou náplň rozetřeme na zchladlou meruňkovou vrstvu a dort opět uložíme do lednice. Před podáváním ozdobíme strouhanou čokoládou.
Bílý jogurt z Valašska obsahuje jen 3 % tuku. Vyrábí se z kvalitního českého mléka a lze jej
koupit v celé síti obchodních řetězců i v maloobchodních sítích v České republice. Mlékárna Valašské Meziříčí je držitelem certifikátu IFS a Certifikátu o ekologické produkci vydaného společností KEZ Chrudim, což opravňuje k použití loga „biozebry“, tedy označení BIO produktů. I tato ocenění jsou zárukou toho, že výrobky mají i základní surovinu, mléko, v nejvyšší kvalitě. Více než 98% zpracovávaného mléka je navíc certifikováno dle systému Q CZ CERTIFIKACE. Jedná se o režim jakosti, který jde významně nad rámec kritérií stanovených pro syrové mléko. K dosažení této kvality je nutná důsledná hygiena, kvalitní krmivo, zdraví a životní podmínky zvířat na farmách.
Meruňková bublanina
Počet porcí 9, doba přípravy 60 minut
Ingredience
- 200 g Bílého jogurtu z Valašska
- 0,5 hrnku Čerstvého mléka z Valašska
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 ks kypřícího prášku
- 2 ks vejce
- 5 lžic oleje
- ovoce dle chuti
- (meruňky, jahody, borůvky)
Příprava
Nejprve vyšleháme vejce s cukrem, dokud nevznikne světlá pěna. Přidáme bílý jogurt, mléko, olej a dobře promíchejte. Do směsi postupně přisypeme polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Hotové těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech o rozměrech 24×24 cm a na vrch položíme ovoce.
Smetanový jogurt z Valašska bílý
Smetanový jogurt z Valašska obsahuje jogurtovou složku, která je vyrobena pouze ze smetany a živých jogurtových bakterií. Smetanový jogurt bílý obsahuje 10 % tuku a je vhodný pro přímou konzumaci, i pro studenou kuchyni.
Ovocný jogurt z Valašska meruňka
Jogurt s menším obsahem tuku je oblíbený svou lehkostí. Díky spojení lahodného jogurtu a ovocné složky na dně kelímku si báječně pochutnáte. Obsahuje jogurtové bakterie.
Kefírové mléko z Valašska meruňkové
Kefírové mléko nízkotučné s příchutí meruňky obsahuje probiotické kultury (LactobacillusAcidophilus, Bifidobacterium, Streptococcus Thermophilus). Je vhodné pro všechny věkové kategorie. Obsahuje 0,8 % tuku.
Miroslav Navara/TZ
