Dvě mláďata v jedné expozici – narodili se takin a muntžak

takin čínskýZOO Liberec je bohatší o dva sukopytníky. A byť je každý jiného druhu, žijí spolu v jedné společné expozici.Jedná se o samce takina čínského (Budorcas taxicolor bedfordi) a muntžaka malého (Muntiacus reevesi).

Velikost mláďat není zatím nijak zásadně rozdílná, ale v dospělosti bude mít takin velikostně zřetelně navrch. Jeho hmotnost bude oproti muntžakovi  dvacetinásobná.

Malý takin přišel na svět 2. března a jeho rodiči jsou samice Dorotka a samec Golda. Oba z tohoto páru se již narodili v liberecké zoo a jedná se o přímé potomky Adama a Evy – takinů, kteří zde vytvořili v roce 2002 prazáklad chovu. Připomeňme, že Adam a Eva byli dovezeni před 14lety přímo z Číny a na dlouhou dobu se tak jednalo o jediné exempláře tohoto zvířete v Evropě. I nadále je ZOO Liberec jediným chovatelem takinů čínských na starém kontinentě; stejný druh lze sice ještě vidět i v Chomutově a v Berlíně, v obou případech jde ale jen o deponovaná liberecká zvířata. Jak uvádí hlavní liberecký zoolog Luboš Melichar: „Vzhledem k požadavkům současné veterinární administrativy je téměř nemožné další taková zvířata z Číny do Evropy dovézt.“ Takinům se v Liberci daří a odchovy probíhají každoročně, většinou v předjarním čase. Nový samec zatím jméno nemá, nejspíš jej získá 23. dubna, kdy proběhnou jeho křtiny jako součást oslav Dne Země a zahájení sezóny v ZOO Liberec.

takin cinsky (2)Naproti tomu, mládě muntžaka malého, narozené v únoru už jméno má. Samec dostal od ošetřovatelů jméno Xun. Muntžak je malý jelínek, který obývá ve světě geograficky podobné teritorium jako takini – oblast Číny. I proto lze oba druhy v ZOO Liberec pozorovat ve společném výběhu. Nachází se v horní části zoo, naproti expozici žiraf Rothschildových. Muntžak je charakteristický  svým nápadným zvukovým projevem, který využívá při nebezpečí. I proto je někdy nazýván „štěkajícím jelínkem“. Štěkání používají samci i při vábení samice, o kterou často bojují. Samci mají parůžky a dlouhé špičáky, které používají především na obranu. Samice mají špičáky menší a místo parůžků mají jen krátké stopky, tzv. pučnice.