Mistryně doporučuje + soutěž
Mistryně České republiky Viktorie Ondrová právě absolvuje vrchol přípravy na atletické Mistrovství Evropy do 23 let v Norském Bergenu. Je úřadující dorosteneckou vicemistryní Evropy a juniorskou mistryní a letošní halovou mistryní České republiky ve skoku o tyči. Mlékárna Valašské Meziříčí stojí v rámci přípravy za ní, ale i všemi, komu mohou být její čerstvé mléčné produkty prospěšné. Pro ty, kdo mají chuť připravit zajímavý recept pro vyváženou stravu, připravili společně možnost uplatnit svou kreativitu a zúčastnit se přípravného tréninku Viktorky Ondrové. Pravidelné zařazování čerstvých mléčných výrobků do jídelníčku je u dětí i všech, kdo mají větší výdej energie nezbytný. Zakysané mléčné výrobky působí celkově na stav organismu blahodárně. Ve Španělsku byl první bílý jogurt průmyslově vyroben v roce 1919 Isaacem Carassem. Hlavním podnětem pro jeho výrobu byl právě hromadný výskyt střevních chorob u malých dětí v Barceloně. Původně byl k dostání na doporučení lékařů v lékárnách.
„Existuje období, kdy je vhodné častěji konzumovat zakysané mléčné výrobky – jako například období po ukončení aplikace antibiotik, kdy je nutné po dobu 2 – 3 týdnů od ukončení léčby znovu dodat střevům potřebné bakterie a vlákninu. Dále při jakémkoliv plísňovém onemocnění, ve stavech snížené imunity, při střevních onemocněních, v těhotenství, při diabetu 2. typu, při zvýšené hladině cholesterolu, poruchách funkce jater, žlučníku a slinivky. Neměli bychom zapomínat, že mléko je přirozený zdroj vitamínů A, D, B2, nebo kyseliny listové, přičemž obsah vitamínů A a D u odtučněných výrobků klesá. Nejběžnějšími bakteriálními kulturami, používanými pro výrobu jogurtů, jsou Streptococcus salivarius a Lactobacillusbulgaricus. Bakterie, obsažené v zakysaných výrobcích, vylepšují trávicí proces,“ uvádí Zdeněk Bukovjan, vedoucí obchodu a marketingu Mlékárny Valašské Meziříčí.
Skok o tyči je – podobně jako ostatní atletické disciplíny – fyzicky velmi náročný. Jedná se ale svým způsobem o nejkomplexnější disciplínu, kde je třeba rychlosti, síly, koordinace i až akrobatické gymnastiky.
„Strava podle mě hraje celkově ve sportu velkou roli, je to jeden z pilířů dobrého výsledku. Samozřejmě všeho s mírou, myslím si, že není nic nezdravějšího než nezdravý vztah k jídlu. Snažím se jíst pestře a vyváženě, zahrnout do hlavních jídel základní komponenty – sacharidy, bílkoviny a tuky. Do svého jídelníčku zařazuji denně mléčné výrobky, nedokážu si vlastně představit den bez nich. Nejraději snídám jogurt s čímkoliv a k tomu kávu s mlékem. Během dne si pak dám ať už kefírové mléko, plátkový sýr nebo další jogurt. Od Mlékárny Valašské Meziříčí mám nejraději klasický bílý jogurt z Valašska, do kterého přidám nějaké sezónní ovoce – a když mám chuť na něco sladšího, tak sáhnu po smetanovém s příchutí čokoláda nebo jahoda. Během dne jako rychlou svačinu na cestu ráda volím meruňkové kefírové mléko,“ dodává Viktorie Ondrová.
Proč se o skoku o tyči hovoří jako o technické disciplíně? Sportovec se musí co nejrychleji rozběhnout, následně potřebuje vynaložit maximum síly při odrazu. Po této atletické fázi následuje fáze akrobatická, kdy je nezbytné vytáhnout celé tělo nahoru. Skok, který následuje, se odehrává hlavou dolů a připomíná veletoč – a to při výšce okolo 5 metrů u žen. Muži se pohybují ve výšce až kolem 6 metrů. Pro představu – je to výška patrového rodinného domu.
Soutěž pro všechny sportovní nadšence a milovníky zdravého vaření!
Tři vítězové vyhrají jedinečnou návštěvu Centra vrcholového sportu v Praze s nahlédnutím do tréninku Viktorie Ondrové, s osobní konzultací, společným obědem a košíkem mléčných dobrot Mlékárny Valašské Meziříčí v hodnotě 1 500 Kč. Co je řeba pro to uddělat?
Stačí poslat Vámi navržený recept nejlépe z mléčných produktů Mlékárny Valašské Meziříčí, který porota, složená ze zástupce této mlékárny, Viktorky Ondrové a odbornice v kuchyni paní Aleny Kolaříkové posoudí – po stránce vhodnosti pro zdravý životní styl, chuti a přípravy.
Recepty a fotografie posílejte na adresu: info@mlekarnavm.cz do 30.června t. r. Po vyhodnocení porotou proběhne vyhlášení výsledků koncem července. Realizace výhry bude projednána s výherci individuálně, dle jejich časových možností. Bližší informace o soutěži na: https://www.facebook.com/share/p/1F6hjDhx8w/?mibextid=wwXIfr
Miroslav Navara/TZ