Chutné zastávky na gurmánské stezce

Gastroturistika v sobě spojuje dvě příjemné činnosti: dobré jídlo a cestování. Vyrazit na výlet bez zabaleného řízku v batohu, přináší nové možnosti poznávání, turisté mohou ochutnávat místní dobroty a přizpůsobit trasu a zastávky na ní chuťovým pohárkům. Gurmánská stezky vznikla i v železnohorském regionu a je spojena s dobrým jídlem, pitím a s poznáváním krás okolí. Putování kopíruje zavedené cyklostezky i značené turistické trasy, které se vyhýbají silnici. Na jednotlivých zastávkách můžete ochutnat regionální speciality a svlažit hrdlo lokálními nápoji. Zastavit se můžete také na lokálních farmách a nahlédnout pod ruce řemeslníků.

Stezka začíná, jak jinak, v hostinci, z Hostince pod Drnem v Hoješíně, kde můžete ochutnat Hoješínskou placku, posilněni budete pokračovat k Sečské přehradě a poté směrem na Kraskov. V Kraskově se nachází černá kovárna a také úrodná pole bratrů Navrátilů. Do kovárny pana Navrátila můžete nahlédnout, uvidíte, jak se vyrábí podkovy nebo kované umělecké předměty. Pan Navrátil zde také hospodaří, pěstuje brambory, které je možné zakoupit přímo na malé rodinné farmě. Ochutnat můžete také domácí mléčné výrobky z kravského mléka ze zdejší minimlékárny. Z Kraskova stezka pokračuje do Třemošnice, kde můžete navštívit unikátní technickou stavbu Berlovy vápenky, nad kterou se v kopci tyčí rozbořené stěny hradu Lichnice. Další zastávkou je Rudov a Lovětínská rokle, kterou dojdeme k Žlebským Chvalovicím. Zde zajásají všichni milovníci zlatavého moku. V Minipivovaru pana Jaroslava Kutílka můžete ochutnat Železnohorský ležák. Jde o nefiltrované pivo, které je vyráběné výhradně z českých surovin. Vařena jsou piva světlá, tmavá i polotmaví od 11 do 17 stupňů. Součástí minipivovaru je také pěstitelská palírna, která zpracovává ovoce místních pěstitelů. Z Chvalovic pokračujeme po zvlněném úbočí hor do Licoměřic, kde se nachází rodinná biofarma bratří Vašíčků, ve které si můžete osladit život květovým medem a také medem lesním. Za hřebenem Železných hor se stezka stáčí směrem do Choltic. Pod korunami starých zkroucených dubů Choltické obory se dostaneme až k zámečku, místní restauraci můžete ochutnat choltické koláče plněné tvarohem nebo povidly. Na každém stanovišti si nejenom pochutnáte, ale můžete sbírat také razítka a za ně pak získat odměnu. http://www.gurmanskastezka.cz/

Tradiční pokrmy východních Čech

Chcete si připravit tradiční pokrmy z východních Čech doma? Máme pro vás několik tipů na rychlá jídla, která připravovaly i naše prababičky, prim v nich hrají brambory, které byly na východě Čech základní a nejdostupnější surovinou pro přípravu dobrot.

Slejšky, bramborové šišky

Uvařte brambory, ty potom rozválejte, přidejte mouku, sůl a vajíčko. Z vytvořené hmoty udělejte válečky a z nich nakrájejte bramborové šišky. Šišky vyrovnejte na vymaštěný plech. Až bude šiška ze všech stran pěkně upečená, omastěte je, promíchejte s mákem, sladkým tvarohem nebo sladkou opraženou strouhankou.

Krupičník

Krupičník je slaný pokrm z brambor, po kterém se zapráší ještě předtím, než vychladne. Vařené brambory umelte a přidejte koření: majoránku, pepř a sůl. Do směsi přimíchejte krupici a vajíčko. Poté vložte vše do vymaštěného pekáčku a pečte, dokud se nahoře neobjeví nazlátlá krusta.

Brambory s mundurem, brambory na loupačku

V minulosti to bývalo nejběžnější jídlo. Pokud zvolíte správnou odrůdu brambor, může být takové jídlo pro dnešní zmlsané jazýčky vítanou změnou. Brambory uvařené ve slupce vysypte do velké mísy, stolovníci si je budou sami loupat, solit, případně mastit máslem. Zapíjet se dají mlékem, podmáslím nebo kefírem.

Škubánky, též kucmoch, trpalky, šusterky

Brambory (nejlepší jsou moučnaté) oloupejte a v osolené vodě vařte téměř do měkka. Vodu pak slijte do hrnku, brambory ušťouchejte, upěchujte a obrácenou vařečku pak udělejte v této kaši díry až na dno hrnce. Do těchto děr nasypte polohrubou mouku (na 1kg brambor asi 150 g) a zalijte asi polovinou odlité vody. Hrnek s těstem zakryjte pokličkou a nechte v teple chvíli propařit. Potom vodu, která se nevsákla, slijte, těsto propracujte vařečkou. Musí být husté a bez žmolků. Podle chuti osolte a lžící namočenou v másle vykrajujte škubánky. Na talíři posypte cukrem s mákem, perníkem nebo pracharandou (sušené a utlučené hrušky). Omastit můžete máslem nebo sádlem. Můžete vyzkoušet i škubánky pokropené sladkou smetanou a posypané tvarohem.

Zdroj foto: archiv spol.